Вицепремиерът Валери Симеонов определи пред България он ер като провокация

...
Вицепремиерът Валери Симеонов определи пред България он ер като провокация
Коментари Харесай

Исканията на Ердоган са провокация, смята Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов дефинира пред " България он ер " като провокация настояванията на турския президент Реджеп Ердоган за проверка на Договора от Лозана, с който през 1923 година се уреждат голям брой въпроси, в това число границите на новата Турска република с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите.

Държавният глава направи това изявление по време на визитата си в Гърция. Това е първото посещаване на турски президент там от 65 години. Ердоган посочи, че отбраната правата на етническите турци в Гърция е приоритет за Анкара. Той добави, че мюсюлманите, живеещи в граничния регион Западна Тракия, не могат да избират собствен Главен мюфтия, до момента в който християнските общности в Турция свободно избират свои патриарси, а това значи, че Лозанският контракт не се ползва заслужено,

Според Валери Симеонов реакцията на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, който отхвърли настояването на Ердоган, е била изцяло естествена. Той добави, че България ще излезе със свое мнение, само че не било нужно да се бърза с него, с цел да може " всяко едно решение да бъде добре премислено ".

По думите му не би трябвало да има никакви проверки и искания към актуалните граници на страните от Балканския полуостров, защото това може да сътвори " взривоопасна конюнктура ".

" България може да има доста по-основателни претенции към териториите на Македония, само че въпреки всичко сме подписали Договор за добросъседство ", сподели още Симеонов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР