Вицепремиерът Валери Симеонов (Обединени патриоти) обвини медиите, че водят мащабна

...
Вицепремиерът Валери Симеонов (Обединени патриоти) обвини медиите, че водят мащабна
Коментари Харесай

Валери Симеонов се обяви за жертва на клевети и даде на медиите 24 ч. да му се извинят

Вицепремиерът Валери Симеонов ( " Обединени патриоти " ) упрекна медиите, че водят " огромна проведена клеветническа акция " против него и сложи период до 24 часа да му се извинят. В позиция, публикувана от държавната осведомителна работа, Симеонов приказва за " скърцащи със зъби от завист журналистки ", " медийни кукловоди " и " медийни недоброжелатели " и упреква националните малките екрани, че не са отразили мнението му по случая със заканите към журналиста Виктор Николаев.

Вчера въпроси по настоящите кавги в страната - за роднинските назначения в Хасковската община и за договорката за изтребители за армията, провокираха двамата ръководещи. Тодоров съобщи, че думите, които водещият употребява, ще му изядат хляба, а Валери Симеонов попита Николаев има ли родственици и допусна че в случай че бил злоумишлен, щял да създаде един " Викторгейт ". Впоследствие държанието на ръководещите бяха наказани от публицисти, издатели и политици. Извънпарламентарни партии настояха за оставката на Тодоров, а Асоциацията на европейските публицисти в България приканиха медиите да не отразяват изявите на ръководещите.

" На никого не се оправдавам, не се и " извинявам ", декларира през днешния ден Симеонов.

Ето цялостния текст на позицията на вицепремиера:

За повторно от приемането на вицепремиерската служба съм подложен на огромна проведена клеветническа акция от най-големите медии в страната. Разбирам, естествено, подбудената ненавист и злост към всеки, който си разрешава да има лично мнение и да го отстоява, изключително в случай че той е на управителен пост. Това става в една среда с авансово разпределени функции и " порции на властта " – каквато беше медийно-политическата среда в България до неотдавна. Но не мога да приема, че някой различен, с изключение на органите на правораздаването, ще раздават присъди, оценки и квалификации или пък ще си присвоят правото да приказват от името на цялата журналистическа общественост.

Повод за горното е присъединяване ми в " Тази заран " на Нова телевизия през вчерашния ден, което стана допустимо след настойчиво гледище на продуцентката на предаването, макар че не лелея изключително почитание към този блок и съм отказвал участия в продължение на месец и половина (17 август 2017 г.). Близо 4 часа след приключването на динамичния ми диалог с Виктор Николаев мои медийни недоброжелатели проведоха клеветническа акция във всички национални малките екрани и в огромна част от новинарските уеб сайтове, приписвайки ми закононарушение, което не съм направил. Всеки безпристрастен фен може да пусне записа и да се убеди с очите и ушите си, че това е грозна неистина и сталинистко заклеймяване.

Това се случва за повторно. В началото на мандата ми, в. " Сега " ми приписа непроизнасяни от мен фрази, за което през днешния ден са дадени под съд. Клеветническата акция на в. " Сега ", с изключение на на мен, сътвори проблеми и за страната от дипломатическо естество. Тогава още веднъж всички " прогресивни " клакьори и грантаджии гракнаха в един глас, пробвайки се да провеждат медийната ми екзекуция.

Сега казусът се повтаря. Заявявам изрично – на никого не се оправдавам, не се и " извинявам ", както написа една синя малотиражка. Напротив, адвокатската ми адвокатска фирма изисква записите от всички телевизионни излъчвания на bTV, Нова, Българска национална телевизия и БНР, в които съм оклеветен с изрязани от подтекста думи, в множеството случаи без да е отразено персоналното ми мнение – главно и наложително условие в телевизионната публицистика. Липсваше позиция и на засегнатото лице, за което се твърди, че е било заплашвано. Нещо повече, няма никакви недоволства от него както в медиите, по този начин и в прокуратурата. Само последните две нарушавания на журналистическите правила несъмнено потвърждават тенденциозността и целенасочеността на акцията. По тази причина, упорствам неотложно да получа извинения от Нова телевизия, bTV, Българска национална телевизия и БНР. В противоположен случай ще защитя правата си по правосъден път.

И най-после, за информация на самонадеяните водещи – свободата на словото не е право единствено на публицистите, свободата на словото е право и на всички останали жители в едно демократично общество, в т. ч. и на политиците. Никой не може да ме накара да приказвам по въпрос, по който не искам да разясня или който смятам, че е неуместно или рисково за националната сигурност да се разисква в народен ефир. Това е мое човешко право и няма да разреша на никой да посегне на него.

Не мога да приема, че скърцащи със зъби от завист журналистки ще ми дават оценки и квалификации или че би трябвало да понасям обиди и подмятания, единствено за това, че са ме поканили в някое студио. Това е повода да не одобрявам всички предложения за присъединяване към мен или предложения за изявленията. Апелирам към обществените лица с достолепие да не не помнят, че и те имат човешки права и да ги отстояват твърдо и безкомпромисно. За страдание, няма подозрение, че живеем в страна, ръководена от две малките екрани и от медийни кукловоди, от които треперят даже най-големите политически партии.

Давам период за опрощение 24 ч.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР