Вицепремиерът Валери Симеонов намекна за оставка заради разногласията с министъра

...
Вицепремиерът Валери Симеонов намекна за оставка заради разногласията с министъра
Коментари Харесай

Симеонов готов да хвърли оставка

Вицепремиерът Валери Симеонов загатна за оставка поради различията с министъра на туризма Николина Ангелкова. Това стана откакто законът за шума, който предлага, мина през икономическата комисия.

Като контрареакция на закона му обаче туристическото ведомство предлага с други правила от глобите на закона за шума да отпаднат националните курорти. Пред медиите Симеонов непосредствено показа, че Ангелкова го саботира и загатна, че до октомври, когато ще се разискват нейните хрумвания за отбрана на шума по курортите можел и да не е на този пост.

Припомняме, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова са в спор още от предходната година. Тогава Симеонов направи първите изненадващи инспекции в нощни заведени в курорта " Слънчев бряг ", а министър Ангелкова изрази мнение, че това не е напълно редно. В началото на юни месец тази година Симеонов изясни, че не става дума за спор с Ангелкова, те по-скоро имали разминаване кое е законно и кое - не. По-рано той осведоми, че разгласи, че министърът на туризма Николина Ангелкова приготвя за обмен 20 декара плаж в " Слънчев бряг ", а тя от воя страна отвърна, че " панаирите " на Симеонов пречат на туризма.

След икономическата комисия през днешния ден вицепремиерът уточни, че в случай че саботажът продължава, той не виждал смисъл да прави, каквото и да било. Иначе планът му събира болшинство, въпреки че депутатите са комплицирани от концепциите на Ангелкова, които са противоположни на неговите. Въвежда се задължението при разрешаване на работно време да се прави инспекция на новите заведения от РЗИ. Експертите ще издават документ за обезшумяване.

Не се постанова административна тежест, съгласно вицепремиера. За към този момент съществуващите заведения няма нова тежест. За тях се планува режим на инспекция и замерване при подаване на сигнал.

Между 23.00 часа и 8.00 се планува възбрана за каквото и да е озвучаване или зареждане. Забранява се шума и от плавателни средства и от транспортни средства. Изключение се вършат за публични прояви на локалните управляващи. Отговорността се поема от локалната институция, както разясни Валери Симеонов. Така локалните фестове ще се състоят след позволение на общината. Санкциите се усилва двойно.

Досегашните санкции не работили възпитателно, съгласно вицепремиера. 20% от жителите страдали от високите равнища на шума и той оказвал въздействие върху здравето им.

192 000 сигнали са подадени през 2016. През предходната година пък сигналите са станали 205 000.

Министерството на туризма желае да се извадят от обсега на закона " Симеонов " националните курорти. Ведомството щяло да контролира шума със специфична разпоредба.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия попита дали европейската процедура контролира шума и активността в националните курорти. Червените са за тишината.

Ние сме да има ред и правила, уточни социалистът Христо Проданов. Левицата даже желае да се завишат пълномощията на Министерство на вътрешните работи за вечерните инспекции за шума. Българска социалистическа партия предлага тишината да влиза в действие от среднощ.

ГЕРБ са за повишени наказания, само че желаят да се дадат благоприятни условия и на бизнеса да работи. Валери Симеонов е податлив на компромис. Часът да остане 23.00, както е в 90% от европейските страни. Можело да се даде алтернатива на общинските препоръки опцията с един час да удължат или понижат часа за шума.

Ежедневно Валери Симеонов получавал сигнали за звук. Органите, по думите му, имали потенциал да обработят сигналите. Бърз и всеобщ резултат чака той от повишените наказания. Шумната компания не е под въздействие на закона, както разясни вицепремиерът. В последна сметка законът за шума мина в икономическата комисия с 13 гласа " за " и един въздържал се.

За плана на Ангелкова Симеонов изясни, че напълно саботира неговите дейности. Това е все едно да кажеш, че законът за придвижване по пътищата и улиците не важи за автомагистралите, акцентира Валери Симеонов. Той сподели още, че неговият план е изработен главно за огромните национални курорти. Ангелкова го саботирала в полза на " една шепа съвсем олигарси от туризма, които са пуснали пипала в политическите среди ".

Иначе нямало проблем законът да влезе в действие от средата на летния сезон. Може и да не съм на този пост, разяснява той за плана на Ангелкова, който ще се гледа на есен. А дали ще беседва с нея сбито уточни: " Това са неща от фамилната кухня. Не ме карайте да споделям фамилни секрети ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР