Вицепремиерът Валери Симеонов иска ограничаване на рекламите с търкане на

...
Вицепремиерът Валери Симеонов иска ограничаване на рекламите с търкане на
Коментари Харесай

Валери Симеонов иска ограничаване на рекламите с търкане на билетчета

Вицепремиерът Валери Симеонов желае ограничение на рекламите с триене на билетчета.

По време на днешния парламентарен контрол вицепремиерът обяви, че тези реклами са " безобразни " и счита да предложи промени в законодателството, свързани с рекламите на хазартни игри, като сега събира информация по тематиката. 

" Лично съгласно мен би трябвало да се трансформират законите и да се ползват в цялата им суровост, тъй като сега с тези реклами за тръкане на разните им там билетчета и не знам си какво - в действителност се прави реклама на
хазарт ", сподели той в пленарната зала, само че без да даде детайлности в каква посока

По късно пред OFFNews Симеонов посочи: " Ще ограничаваме, несъмнено. Мен в случай че питате би трябвало да се забрани изобщо такава реклама ". Той акцентира, че всичко към момента е на равнище концепция и не е ясно тъкмо какво ще включват измененията. Вицепремиерът сподели още, че не знае по кое време би бил подготвен законопрокет по тематиката, само че към този момент е взел решение да се занимае с казуса.

Вицепремиерът беше в Народното събрание, с цел да отговори на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Теодора Халачева за " злоупотреби с деца и детски облици в рекламни известия и клипове ". Конкретният мотив за питането към Симеонов е рекламата на Национална
лотария, станала известна като "...шоколада единствено го миришем " , в която участваха на гимнастичките от националния тим по художествена гимнастика. 

Симеонов изясни, че Държавната организация за протекция на детето е изискала информация от ръководителя на Българската федерация по художествена гимнастика дали в клипа са взели участие малолетни. 

" От изпълнителния шеф на компанията е предоставена информация, че в снимането на клипа не са взели участие деца - в поддръжка на което са предоставени седем броя копия на контракти на сниманите лица. Договори с актьори, реализатори, видно от които всички те са пълнолетни ", съобщи Симеонов, само че добави, че може да бъдат направени спомагателни инспекции, с цел да се види дали това в действителност е по този начин.

" Те са доста пагубни тея реклани, те развращаващи мисленето на хората. Недопустимо е да се внушава, че всеки може да завоюва единствено поради това, че си е дал два лв. и си е взел едно билетче. Къде остават обичайните полезности? Лъжат децата, че мога да забогатеят и без да работят ", сподели още Симеонов пред OFFNews. 

Още по време на парламентарния надзор вицепремиера изясни, че тези реклами имат пагубно влияние и смята да предложи промени в законодателството, свързани с рекламите на
хазартни игри, като сега събира информация по тематиката. 

И съгласно мен сега в България се излъчват непрестанно реклами на
хазарт по най-безобразен метод, които влияят освен върху децата, само че и върху зрелите хора. И съгласно мен това влияе освен на децата, само че и на зрелите хора, като им се внушава, че може да се забогатее и да си реализиран задачите в живота без труд. това е доста пагубно и съгласно мен това унищожава ценностната система на българина от може би към този момент десетина години. 

Лично съгласно мен би трябвало да се трансформират законите и да се ползват в цялата им суровост, тъй като сега с тези реклами за тръкане на разните им там билетчета и не знам си какво - в действителност се прави реклама на
хазарт.

Симеонов акцентира, че в случай че се наложи ще бъдат направени спомагателни инспекции, с цел да се види дали това в действителност е по този начин.

В пленарната зала депутатът от Българска социалистическа партия Теодора Халачева предложи страната ни да почерпи хрумвания от положителните практики в чужбина и даде образец с Испания, където " още през 1993 година е признат професионален кодекс за рекламата, ориентиран към деца ".

" Съгласете се с мен - тук не става въпрос за присъединяване или неучастието на пълнолетни деца в рекламата. Става въпрос към подбуждането на деца към присъединяване в
хазартни игри. Но щом за следващ път се повдига въпросът за злоупотребата с деца и детски облици в рекламата, значи практиката в България е притеснителна ", обърна се към вицепремира Халачева. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР