Вицепремиерът Валери Симеонов атакува по безпрецедентен начин дейността на Български

...
Вицепремиерът Валери Симеонов атакува по безпрецедентен начин дейността на Български
Коментари Харесай

Ексклузивно! Домусчиев отговори на лъжите: Валери Симеонов се изказва като последна инстанция, опитва се да манипулира съда!

Вицепремиерът Валери Симеонов нападна по невиждан метод активността на Български морски флот и насочва личностни нападки към братя Кирил и Георги Домусчиеви, които избавиха предприятието от банкрут. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отговори на внушенията на водача на НФСБ в изявление за " 24 часа ". - Г-н Домусчиев, по какъв начин си обяснявате изказванията на Валери Симеонов, че страната може да скапе приватизационния контракт за БМФ поради неспазени клаузи в него?

- Това са несериозни и манипулативни изказвания. В БМФ сме вложили над 570 млн. лева за нови кораби и 440 млн. за покупка на 70% от акциите. Не мога да проумея за какво един политик, който е и вицепремиер с сектор " Икономика ", вместо да работи за основаването на по- добра бизнес среда, се пробва да основава спорове.

- Защо тъкмо в този момент бе повдигната тематиката за БМФ?

- Нямам визия за какво в този момент. Възможно е като ръководител на КРИБ през последните години да съм засегнал ползи на господин Симеонов.

- Какви да вземем за пример?

- Например казаните за ракия, които той защитаваше, а аз показах позиция, че в тях се създава незаконен алкохол. И няма по какъв начин КРИБ да пази ползите на незаконни производители, а не тези на легалните. Имаше и декларация на КРИБ във връзка компетентността и репутацията на част от зам.- министрите, препоръчани от Валери Симеонов. Визирам тези в енергетиката.

- А за какво смятате, че има манипулативни изказвания за БМФ?

- Не е нужно да си експерт в морския отрасъл, с цел да видиш спада на Балтик Драй показателя при превозените товари в последите 10 година И че корабособствениците са принудени да работят на загуба или с нулева облага. Липсата на товари и свръхтонажът, който се предлага на пазара, доведоха до тази рецесия. И не може да се съпоставя едно пристанище и активността му с един корабособственик или оператор, както се пробва да прави Валери Сименов.

- Наистина ли във флота са останали единствено 124 души на работа? - При 36 кораба, с които оперира БМФ, и с по 20 индивида екипаж на транспортен съд, по какъв начин е допустимо да има единствено 124 индивида?! На всеки 4 месеца тези екипажи се сменят. Или аз не запознат съм математика или Валери Симеонов е разкрил нова такава!

- Държавата ще апелира решението на арбитража, с което се променя приватизационния контракт за БМФ. Имате ли терзание от това дело?

- Нямам терзания, страната има това право. Купувачът " Кей джи маритайм шипинг " и страната са две страни, които имат право да водят в съда търговски разногласия. Но в тази ситуация Валери Симеонов се пробва като вицепремиер да манипулира съда и да повлияе върху решение на самостоятелната правосъдна власт. Прави ми усещане, че Валери Симеонов се изрича като човек от последна инстанция за всичко.

- А за какво поискахте смяна на контракта от арбитража - да се спестите 55 млн. лева неустойки ли?

- Причината да желаяме корекции е международната икономическа рецесия и спада на транспортираните товари. От нашите претенции Арбитражът одобри единствено промяна на тонажа, който би трябвало да поддържаме в БМФ. Нормално е, когато едно сдружение изпитва усложнения, да се опита да предоговори изискванията с всички свои сътрудници, в това число и с страната. Относно неустойките - няма кой да каже сега дали сумата е 55 млн. лева Дали ще има начислени неустойки, ще стане ясно след приключването на 10-годишният период контракта. Не разбирам за какво страната, вместо да подтиква фирмите да се развиват, да влагат, да основават работни места, би трябвало да слага непостижими неустойки. И това ли е ролята на вицепремиера, който дава отговор за стопанската система. Кое е по-доброто - това че успяхме да запазим БМФ в рецесията или дружествотго да бъде ликвидирано, както се случи с румънския и украинския флот. Давам ги като образец като прилежащи страни. Мога да посоча и огромни компании, които банкрутираха в последните години.

- Имахте и някакви диалози до момента с Валери Симеонов по договорката за БМФ?

- Имаме естествен разговор с Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор, всяка година си предоставяме докладите за поетите задължения. От страна на вицепремиера Валери Симеонов нямаме заложени въпроси или извършени диалози. Поради това дефинирам офанзивата като личностна и злонамерена. Тя по никакъв метод не подтиква вложителите! И допускам, че Симеонов може да нападне и други компании. Виждам, че е " способен " по всевъзможни въпроси и всевъзможни тематики, само че не може да направи разлика сред концесия и приватизация.

- Какво ще вършиме, в случай че бъде анулирано решението на арбитражния съд?

- Нямаме желание да го вършим, ще продължим да влагаме. Възможно ли е да дам 440 млн. лева, да влагам 570 млн. в нови кораби, още 200 млн. следва да се платят за нови кораби и Валери Симеонов да твърди, че унищожавам компанията. По това може да се съди за неговия потенциал и компетеност! Днес получаваме от корабостроителницата новия 42 000-тонен транспортен съд " Рила ", за който сме платили 34,5 млн. лв.. И вместо да честваме, би трябвало да отговаряме на клюки и неуместни обвинявания! Новият транспортен съд " Рила " е четвъртият с това име в историята на БМФ, като предшественика му е издигнат преди близо 40 година На негово място в този момент идва нов, съвременен, който се основава прелестни условия за нашите моряци. Относно това, че остарелият е нарязан на скрап, за което ме упреква господин Симеонов, мога да кажа, че това е открита процедура. Европейските пристанища отхвърлят да одобряват кораби на възраст над 20 година Наемателите не ги употребяват поради проблем със застраховките - застрахователите отхвърлят да застраховат товри, возени с такива кораби. Дали г- н Симеонов кара 40-годишна кола?! А тук става въпрос за сигурност при корабоплаването и за изискванията на труд на моряците.

- Като казахте моряци, какви заплати получават те?

- Заплатите им са на европейско равнище, получават същите, каквито биха взели при всеки различен корабособственик - да вземем за пример от Гърция, Германия и така нататък Заплатите са увеличени доста след приватизацията, с цел да запазим най-хубавите си фрагменти. Капитан и основен монтьор вземат по 8000 $ да вземем за пример.

- Има ли тогава някой, който да е неудовлетворен от тази приватизация?

- Няма някой, който да е неудовлетворен от тази приватизация, единствено Валери Симеонов и евентуално крадците, които са точили средства от БМФ, до момента в който е бил държавен. Затворихме много кранчета и кранове, през които изтичаше забележителен запас от сдружението.

- Имало ли е и други купувачи за БМФ, за какво тъкмо вие бяхте определен?

- Изказването за други купувачи отново е операция. Нямам спомен кой е подал оферта, само че знам, че редица непознати компании, които демонстрираха интерес да вземат участие с нас в консорциум, се отхвърлиха поради извънредно тежките условия, сложени от Агенцията за приватизация по контракта. Приватизацията на БМФ е единствената с 10-годишен следприватизационен надзор, няма друга с подобен период. Ние постоянно, когато сме печелели търг или конкурс, сме го правили с най- висока оферта. И постоянно по-късно сме вложили и сме развивали фирмите. Това е реалност, който никой не може да обори. Няма дружество в нашата група, което да е спряло, без значение през какви компликации сме минали.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР