Вицепремиерът в оставка и кандидат за министър-председател Асен Василев се

...
Вицепремиерът в оставка и кандидат за министър-председател Асен Василев се
Коментари Харесай

Фактчек: Асен Василев е излъгал за Пеевски

Вицепремиерът в оставка и претендент за министър-председател Асен Василев се оказа, че е излъгал за броя на присъствените дни на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски в Народното събрание. В петък вечер, по време на гостуването си в " Панорама ", Василев разгласи: " Г-н Пеевски мисля, че има 4 работни дни в Народното събрание, откогато това заседание е излъчено. Аз съм бил там много пъти на парламентарен надзор ".

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ реагира навреме, като няколко пъти попита: " А в случай че се окаже, че е неистина? ". Асен Василев обаче повтори изказванието си решително: " Казах: Мисля, че има 4 работни дни. Не беше в този момент по време на бюджета примерно ". След повторното гледище на Карадайъ, че това не дава отговор на истината, претендента за министър председател посочи: " Ако не е правилно, ще се извиня ".

Дни по-късно информация в уеб страницата на Народното събрание, направена от уеб страницата " Фактчек ", демонстрира, че депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски е регистриран в пленарната зала не 4, а цели 33 пъти! На процедура това значи, че от 3 декември 2021 година до 30 юни 2022 година неговите работни дни в Народното събрание са 33, а не 4, както твърди Асен Василев.

През декември предходната година Делян Пеевски е бил на 8 от общо 10 пленарни съвещания. През януари 2022 година - на 5 съвещания. През февруари - 8 от общо 13, през март - 6, през април - 3. Присъстван е на съвещания на Народното събрание и през месеците май и юни, устанява още справката.

Сайтът " Фактчек " обощава: Не е правилно, че депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски е имал 4 работни дни в сегашното 47-о Народно заседание, както твърди вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев. Пеевски е бил публично 33 пъти регистриран на съвещания, от които 22 пъти е посредством пулта си и 11 ръчно прибавен, съгласно информация в уеб страницата на Народното събрание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР