Вицепремиерът Томислав Дончев се обзаложи, че растежът на икономиката ще

...
Вицепремиерът Томислав Дончев се обзаложи, че растежът на икономиката ще
Коментари Харесай

За крайника на един вицепремиер

Вицепремиерът Томислав Дончев се обзаложи, че растежът на стопанската система ще е непосредствен до сегашните данни, които опозиционната левица разгласи за манипулирани. Звучи съвсем толкоз трагично, колкото заканата отпреди две години на някогашния му сътрудник Валери Симеонов да отиде на бургаския мост, да си закачи една релса на врата, да скочи и да се удави поради правосъдната анулация на Плана за ръководство на "Пирин ". Дончев е с една концепция преди леталния излаз, само че пък каква: "Обзалагам се, в това число на някой значим крак, че експресните данни и окончателните няма да се разграничават! "

Колкото Симеонов скочи обаче от моста с релсата на врата, толкоз и Дончев ще стане курбан за публиката. Окончателните данни за растежа на Брутният вътрешен продукт ще бъдат оповестени чак през октомври, а до тогава Националният статистически институт и Агенция "Митници " ще имат повече от половин година да си избистрят методиките. Между които имало разлики, само че пък и двете не изкривявали истината. Просто щели да обсъдят "технологията на продан на данните сред двете институции, като задачата е да се потърсят решения за усъвършенстване на процеса ".

Убедени сме, че ще бъде направено даже невъзможното за оборване на Румен Гечев и Корнелия Нинова, съгласно които действителният напредък е в пъти по-малък от оповестения. Въпреки констатациите на Българска народна банка за неточности и пропуски, шефът на Национален статистически институт Сергей Цветарски се хвърли да твърди, че такива няма, имало единствено закъснения и грешки в част от регистрираната информация за платежния баланс. Дори забелязали казуса в края на януари и уведомили премиера и финансовия министър. Едва в този момент разбрахме обаче за въведената преди година процедура за подаване на два типа митнически заявления, което на процедура предизвикало закъснението.

Междувременно в продължение на няколко дни никой от ръководещата върхушка не излезе да опровергае шокиращите за всяка естествена страна изказвания на Гечев, който стъписаха финансовите и стопански специалисти. При това в разгара на труса към корекциите във валутния ръб, афтършокът от който надалеч не е отминал. А същинският проблем е за какво тази към момента недоказана извънредно отрицателна вест за растежа на Брутният вътрешен продукт намира толкоз дружелюбен банкет измежду в обществото.

Достатъчно е да споменем единствено драмата към влизането в "чакалнята на Еврозоната " - до момента в който ръководещите смогнат най-малко частично да лимитират пожара, българите обмениха повече от милиард левове в евро и никой не пое отговорност за напрежението и възможните им загуби от разликите във валутните курсове.

Колкото до ежедневните (и от заран до вечер) хвалби за непоклатимост и напредък, единственото допустимо пояснение за всеобщия песимизъм е неналичието на чувство за тях - даже единствено психически, самостоятелно и на битово ниво. Та нали за това е статистиката - да отдели обстоятелствата и количествата от страстите. Но пък веднага като властта въздигна съвсем в норма безкритичното премятане на милиони и милиарди в общественото пространство, по какъв начин да не подозираш операции?!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР