Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че държавата обмисля мерки за компенсиране

...
Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че държавата обмисля мерки за компенсиране
Коментари Харесай

Държавата обмисля как да компенсира бизнеса за загубите от извънредните мерки

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че страната обмисля ограничения за компенсиране на загубите на бизнеса от изключителните ограничения поради ковид, само че предизвести, че няма по какъв начин да бъдат покрити всички вреди.

Експертите от общественото министерство работят по опцията да се компенсират част от загубите за бизнеса посредством финансиране по една от ограниченията по оперативната стратегия " Човешки запаси " - " Помощ за личния състав ", заяви Дончев пред Би Ти Ви.

" Има анонси за европейски инструмент, сумата за България по неофициална информация ще бъде евентуално 240 млн. лв. ", сподели още той. На изказванията на представители на дребния и междинен бизнес, че няма да устоят при наложените рестрикции до края на март, Томислав Дончев отговори: " Бъдете сигурни, че бизнесът би понесъл доста повече загуби при една доста по-дълга като дълготрайност зараза ", и уточни секторите, които ще пострадат най-тежко - превоз, туризъм, търговия.

Нека никой не чака, че ще бъдат покрити всички загуби за отводи от резервация да вземем за пример, сподели още вицепремиерът.

Той не изключи опцията да се прибегне до актуализация на държавния бюджет поради изключителната обстановка с ковид. " Не може да се изключи (актуализациуя на бюджета - бел.ред). Ситуацията изисква да сме доста бързи ", разяснява Дончев. Посочи, че двете седмици, за които ще работят ограничаващите ограничения, са към 5% от годината и понижената стопанска интензивност ще има отражение и върху държавните финанси.

" Ефект от епидемията отрицателен върху бюджета ще има. Ключовият миг е какъв брой дълго ще продължи тази обстановка ", сподели Дончев и уточни, че вирусът е нов и има разнообразни версии - от тази, че със стоплянето на времето заболеваемостта ще се ограничи до допускания, че пикът ще бъде през септември.

Дончев добави, че изключителното състояние е мярка, която разрешава да се усили инструментариумът на управляващите да се борят със болестта и изключи опция за нарушение на човешки права. Призиви това да не се позволява насочи и президентът. " Какво управническо безчинство съзирате, че може да се случи в тази обстановка? Няма изменен нито един парламентарен баланс. Единственото, което е налично, е повече права на санитарните управляващи и полицията да управляват обстановката ", сподели вицепремиерът.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (438)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР