Вицепремиерът Томислав Дончев призова строителния бранш да предлага нови решения

...
Вицепремиерът Томислав Дончев призова строителния бранш да предлага нови решения
Коментари Харесай

Дончев иска по-хай тек енергийна ефективност с 4.5 млрд. лв. от ЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев прикани строителния отрасъл да предлага нови решения и ограничения за по-амбициозна и по-високотехнологична стратегия за енергийна успеваемост в промишлеността и за саниране на постройките. Това стана с видеообръщение по време на онлайн конгрес " Обнови България - Спести сила! ", проведен от Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС) в четвъртък.

Дончев напомни, че България ще получи правото да влага в енергийна успеваемост на постройките през идващите пет години 4.5 милиарда лева от плануваните за страната ни по линия на Фонда за възобновяване и резистентност 6.2 милиарда евро.

" Силно се надявам строителният отрасъл освен да се включи интензивно в този развой, само че и да предложи нови решения и ограничения, както и във връзка с качеството, което се чака освен от възложителите, само че и от българските жители ", сподели вицепремиерът по икономическите въпроси, представен от Българска телеграфна агенция.

България през идващите пет години би трябвало да извърши гигантско изпитание за декарбонизация на стопанската система и за намаляването на разноските за отопление и електрическа енергия, означи Дончев. По думите му това значи огромна стратегия за енергийна успеваемост, която включва опит за поддръжка за българската промишленост, с цел да бъде тя по-малко енергийно интензивна. Трябва да се мисли и за фирмите, притежателите и ползвателите на обществените здания - държавни и общински. Имаме огромната задача по-голямата част от тях през идващите години да бъдат актуализирани, съобщи още вицепремиерът.

Според него по тази стратегия, която към момента не е утвърдена, би трябвало да се реализира резултат най-малко като на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания, за която българският бюджет отпусна 2 милиарда лева. Но също по този начин би трябвало да се мисли по-високотехнологични и по-амбициозни ограничения за енергийна успеваемост.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР