Вицепремиерът Томислав Дончев очерта перспективата държавата да насърчава развитието на

...
Вицепремиерът Томислав Дончев очерта перспективата държавата да насърчава развитието на
Коментари Харесай

Дончев: До дни ще внеса в НС проектозакон за индустриалните зони

Вицепремиерът Томислав Дончев очерта вероятността страната да предизвиква развиването на стопанската система с поддръжка на нови рентабилни браншове, за повишение на продуктивността и основаване на огромен брой работни места.
Дончев изложи пред Българска национална телевизия главните фактори за промяна на стопанската система у нас в изменящата се действителност. На първо място, съгласно него, страната би трябвало да организира политика за поощряване на нововъведенията, като се трансформират и методите за правене на политики. Второ - страната следва да оказва целенасочена поддръжка за съществуващите индустриални зони. В тази тенденция се работи интензивно и единствено след дни той ще внесе в Народното събрание предложение за Закон за индустриалните зони.
По отношение на ограниченията за подкрепяне на бизнеса по отношение на рецесията поради ковид, Дончев посочи като работеща мярката 60:40. За нея от компаниите към този момент са подадени заявки за 250 хиляди души. Междувременно Министерството на труда и обществената политика работи за разширение на обсега и набор на мярката. Друга мярка ще засегне над 230 предприятия, които ще получат безплатна помощ от 3-10 хиляди лева според от оборота им. Предстои и оформянето на друга мярка за по-големи предприятия.
Томислав Дончев приказва още за плануваното влизане на страната на пазара на горива като акцентира, че най-важната цел на това предложение е да се основат " задоволително размери от данъчни хранилища " на горива. А при всички случаи присъединяване на държавна петролна компания на пазара би засилило конкуренцията, а оттова и изгодата за потребителите, уверен е вицепремиерът.
Дончев разяснява също редуцирането на ставката за ресторантьорския бизнес и изтъквайки, че той персонално не я е подкрепял, акцентира, че тя е краткотрайна поддръжка за този бизнес.
Вицепремиерът ни срещна и с опциите на България до получи помощ - като грантове и като заем - от възстановителния фонд на Европейски съюз.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 2 юни
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР