Вицепремиерът Томислав Дончев обсъди с Националния съвет на Асоциацията на

...
Вицепремиерът Томислав Дончев обсъди с Националния съвет на Асоциацията на
Коментари Харесай

Томислав Дончев и АИКБ умуват за евросредствата, отпуснати заради COVID-19

Вицепремиерът Томислав Дончев разиска с Националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България по какъв начин най-ефективно да бъдат вложени средствата от Европейски Съюз за икономическо възобновяване от рецесията поради ковид.

За идващия програмен интервал България ще има опция за достъп до финансов запас в размер на над 29 милиарда евро. Освен средствата по Многогодишната финансова рамка 2021-2027 за общо 16,9 милиарда евро, се чака да проработи и новият проект с антикризисни ограничения на Европейски Съюз - Next Generation EU, с бюджет от над 12,3 милиарда евро.

" Въпреки че към момента не сме постигнали общо единодушие, аз имам вяра, че Next Generation EU ще проработи. С този проект Европейският съюз има късмет не просто да се възвърне стопански след пандемията от COVID-19, само че и да се развие ", съобщи Дончев.

Той изясни, че сега се преработват стратегиите за идващия програмен интервал, с цел да бъдат те настоящи по отношение на провокациите, наложени от коронакризата и от Зеления пакт. По негови думи се чака до есента новите оферти да са подготвени.

Дончев маркира няколко значими акцента, измежду които бъдещите ограничения в посока енергийна успеваемост, възобновимите енергийни източници и развиване на технологии за запазване на сила като директно свързани с Европейския зелен пакт; нововъведенията, в това число развиването на индустриални зони и цифровизация на обществения и частния бранш, образованието и науката. Той акцентира нуждата от съчетание на грантовото финансиране с финансови принадлежности, както и от разширение на обсега на бенефициентите посредством хоризонтални ограничения в поддръжка на значими цели и действия за бизнеса, популацията и обществените услуги.

На съвещанието бяха разисквани и оферти за ограничения за разрешаване на проблемите с така наречен " спящи акции ". АИКБ одобри пакет от ограничения за улеснение на упражняването на правата върху тях от страна на притежателите им, както и облекчено засвидетелствуване и унаследяване на собствеността.

Асоциацията предложи решения на проблемите по отношение на добитите в хода на приватизацията акции от български жители в предприятия у нас. Предложенията включват и основаване на безвъзмезден обществен указател, облекчение на административната процедура за заместничество и предписание с безналични акции , основаване на различни фондове, които да оферират цена след оценка на безналични акции от нелистнати компании и борсова цена за листнатите. В ограниченията са включени и оферти за законодателно и софтуерно консолидиране на Централния депозитар с регистрите на ЕСГРАОН, Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт за идентифициране и контакт с притежателите на безналични акции и техните наследници и непосредствено погашение на дивиденти по оповестени от тях банкови сметки.

Националният съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България одобри за членове на АИКБ няколко нови организации и компании, измежду които: Българска асоциация на заведенията, " Университетска профилирана болница за интензивно лекуване по онкология " ЕАД, " Бадер България " КД и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР