Вицепремиерът Томислав Дончев обнадежден - в момента няма риск България

...
Вицепремиерът Томислав Дончев обнадежден - в момента няма риск България
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Еврофондовете не могат да бъдат спирани заради политически скандал

Вицепремиерът Томислав Дончев окуражен - сега няма риск България да загуби европейски средства. Изказването идва на фона на дебата за върховенството на закона у нас, окончателното приемане на проекторезолюцията на LIBE, което би трябвало да се случи през днешния ден и разискването на механизъм, който да обвърже фондовете от Брюксел с върховенството на правото.
“Европейско финансиране може да бъде ограничавано и може да бъде спирано по доста съответни аргументи и те са свързани с дефицити, пропуски в системите за ръководство и контрол”, уточни пред БНР Дончев.

По думите му финансирането не може да бъде лимитирано в резултат на политически скандал. Дончев бе безапелационен, че контролната система у нас работи добре.

Дончев добави, че резолюцията на Европейския парламент за положението на върховенството на правото у нас, не е нормативен документ:

" Това е някакъв тип сигнал от Европейският парламент. Аз, като се срещнах с плана на резолюция, в случай че това е сигнал, то е много замайващ, тъй като в него има разнопосочни послания ", съобщи вицепремиерът.

Следващата седмица стартират публичните съвещания по Националния проект за възобновяване и резистентност, заяви още Дончев.

" Това не може да е проектът на държавното управление. Това би трябвало да е проектът на България, а и в последна сметка кой, каквото и да ви изяснява, този проект при всички случаи, 100% ще бъде осъществен от идващото държавно управление.

Ангажиментът на това държавно управление би могло да бъде да го приготви. Крайният период е април месец идната година.Аз мисля, че като национално изпитание, ние в общи линии, в границите на тази година би трябвало да бъдем подготвени.

Което значи, че идващите три месеца, с изключение на специалисти в администрацията да работят, ние би трябвало да имаме доста добър слух, да чуваме, абсорбираме всяко положително предложение и да бъдем задоволително чувствителни към всяка съответна рецензия, която чакам да получа. И най-много да отворим пътя към ускорено развиване и рационализация на страната ", уточни вицепремиерът.

Ключовият въпрос по думите разум ще бъде къде да се насочи финансирането, което би трябвало да е обвързано с промени. На базата на този проект страната ще получи финансиране от 6,2 милиарда евро:

" Това не са малко пари. Това са 12 милиарда лв., примерно 10% от брутния вътрешен артикул. Това е голяма сума. Първото прелъщение е да финансираме всичко и всеки ", сподели вицепремиерът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР