Вицепремиерът Томислав Дончев коментира в предаването „Лице в лице” по

...
Вицепремиерът Томислав Дончев коментира в предаването „Лице в лице” по
Коментари Харесай

Дончев с горещ анализ на готвения преврат срещу властта и шпионския скандал

Вицепремиерът Томислав Дончев разяснява в предаването „ Лице в лице” по bTV идните локални избори, шпионския скандал, митингите у нас и други настоящи тематики.

Изборите за локална власт – залогът
„ Една кална и мръсна акция може да уязви, само че в никакъв случай не може да накара хората да гласоподават и да поддържат този, който каля.

Наблюдавам, че през последните години се прави един много по-сложен политически сюжет.

Острието на офанзивата не е главният кандидат. Пуска се един в профил, който се занимава с мръсната работа, а другият може да остане по-мил и усмихнат”, разяснява Томислав Дончев.

„ За страдание до момента не си припомням да е имало цивилизована акция. Това е тип политическо изтощение.

Изборите са неповторим късмет да научиш за себе си неща, които не знаеш”, счита той.

По думите му, в случай че се прекали с потреблението на сходни средства, това може да има даже противоположен резултат и да направи един от претендентите жертва.

Шпионски афери - опасността за националната ни сигурност
„ Такива неща се случват по света. Всяка страна е значимо да се пробва да събира всевъзможен тип информация от други страни.

Работа на страната е да не позволява такова нещо да се случва. Не би следвало, в случай че има повече разсъдък у двете страни, да има дълготраен неприятен резултат с която и да е държава”, съобщи Дончев.

Той предложи на всички политици да бъдат малко по-обрани и да не бързат с политическите мнения в задатък.

„ Хибридни мероприятия в България се случват - опити за дезинформация, опити за вкарване на хората в подвеждане, подправени вести.

Никой обаче не може да каже сигурно кой го провежда – дали са вътрешни, или външни фактори”, добави вицепремиерът.

Протестите – метод на приложимост
Той бе помолен да разяснява митингите на медицинските сестри през последните дни.

„ Има дефицит на медицински експерти, в частност на медицински сестри. Проблемът не е еднопосочно в страната. Средствата за нарастване на техните заплати са обезпечени. Тук задачата е с какъв нормативен механизъм парите да стигат до тях”, сподели Дончев.

Политически спекулации
Преди изборите се появи доктрина, че ще има прелом против властта.

„ Не си представям прелом по няколко аргументи. Българското общество към този момент има здрави демократични инстинкти. Каква легитимност ще има едно държавно управление, което не е минало през избори?”, попита Дончев.

Той назова „ абсурден” подобен сюжет.

„ Интригите станаха доста и към този момент не мога да ги проследявам. Ако при всяка такава обстановка се напрягаме, никаква работа няма да може да свършим. Всеки сигнал би трябвало да бъде тестван до дъно от службите”, съобщи вицепремиерът.

Пътят ни към Шенген – въпросителните
На въпрос има ли смяна в позицията на българското държавно управление по тематиката „ Шенген”, Дончев съобщи, че няма. Той добави, че имаме право да сме прочувствени по тематиката.

„ От една страна, заради политическата конюнктура в Холандия, България не може да бъде призната в Шенген. Там има партии, за които съществена цел е България и Румъния да не бъдат признати.

В същото време ние имаме една от главните отговорности за прекъсването на мигрантския поток към Европа. Според оценката на всички европейски институции се оправяме отлично с тази задача”, изясни Томислав Дончев.

Договорът с "Марица Изток 3 "
„ Преговорите за преустановяване на контракта още не са почнали. Надявам се да имат добър резултат. Ако това не стане, една от хипотезите е да се съдим.

Това е процедура, която тече през последните 4-5 години. Има сигнал до Европейската комисия за непозволена държавна помощ. Търсено е консенсусно решение и досега не е открито. Позицията на Европейска комисия е, че при този контракт има непозволена държавна помощ.

Изчисленията ни демонстрират, че централата към този момент е избила разноските, които е направила за тази инвестиция”, разясни вицепремиерът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР