Вицепремиерът призова кметовете да обръщат повече внимание на гражданите и

...
Вицепремиерът призова кметовете да обръщат повече внимание на гражданите и
Коментари Харесай

Томислав Дончев призова кметовете да обръщат внимание на гражданите и да търсят мнението им по ключови проекти


Вицепремиерът прикани кметовете да обръщат повече внимание на жителите и да търсят тяхното мнение по основни планове.

С три съществени рекомендации се обърна вицепремиерът Томислав Дончев към общините в България. Той е посетител на заключителната конференция на Националното съдружие на общините, която се организира в Боровец, осведоми Българска национална телевизия.

По думите на Дончев е доста значимо кметовете да преценяват плановете си освен с специалистите, само че и с обществото.

„ Трябва да променим модела, с който дискутираме, анонсираме, обясняваме на жителите какво вършим. Естествено то ще попада под формата на нормативни условия, само че апел от моя страна. Живеем в други публични действителности. За мен това би трябвало да бъде един от основните цели и всички свръхусилия в тази посока няма да са непотребни. “, разяснява Дончев.

„ Всички виждаме, че България е друга на север и на юг от остаряла планина. Наистина една от аргументите е инфраструктурата, автомагистрала "Тракия ", към която породиха нови промишлености, бизнеси и работни места. С построяването на "Хемус " и отвесните транспортни връзки чакаме да се преобрази Северна България, тъй като положителната инфраструктура е причина за икономическо развиване и напредък. “, сподели Петя Аврамова, министър на районното развиване и благоустройството.

Дончев посочи, че вси още в страната не се мисли на районно равнище, т.е. плановете или не надвишават общините или са на равнище страна. Това е и една от аргументите за забавянето на икономическият напредък, по който България е на първи места в Европа, само че към момента има в пъти по невисок Брутният вътрешен продукт от развитите страни.

Вицепремиерът посочи и изчезналата жилищна политика на равнище общини, която сега просто не съществува.

Дончев посъветва кметовете да се засилват, тъй като разполагаме с още една година, с цел да желаяме от Брюксел по какъв начин да наподобяват идващите оперативни стратегии.

Въпреки постигнатите сполучливи резултати, общините към момента се сблъскват с проблеми - бавна администрация, проблеми с публичните поръчки и липса на цялостна държавна политика.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР