Вицепремиерът предложи в парламента Народното събрание, като възложител на проверката

...
Вицепремиерът предложи в парламента Народното събрание, като възложител на проверката
Коментари Харесай

Нинова поиска от НС съдействие докладът на Сметната палата за проверката в ДКК да влезе, ако трябва в секретното деловодство

Вицепремиерът предложи в Народното събрание Народното събрание, като възложител на инспекцията на Сметната палата в Държавната консолидационна компания (ДКК), да изиска от Палатата или Прокуратурата, където е изпратен отчетът, позволение той да влезе, в случай че би трябвало в секретно деловодство на Народното събрание. Опитайте да го разсекретите, желаеме истината и да си свършим работата по напътствията, които са ни дадени там, съобщи Нинова.

Тя сподели, че е изпратила писмо до прокуратурата с искане да й се дадат инструкции какво да прави, тъй като е длъжна да вземе ограничения по отчета, само че не може да извърши тези отговорности. Предлагам в някакъв логичен юридически екип да се излъчат представители на всички парламентарни групи и да се реши този проблем, тъй като той е казус, сподели Нинова и предвижда, че няма да остане единствен. Всички обети, че ще се борим с корупцията, ще останат напразни, в случай че оставим този случай по този начин да замине в нищото без решение на казуса, сподели министърът.

Сметната палата изпрати на прокуратурата окончателния одитен отчет за осъществения одит за сходство при сключването и осъществяването на контракти по Закона за публичните поръчки от " Монтажи " ЕАД за интервала от началото на 2017 година до края на 2020 година, оповестиха тези дни от палатата. Заедно с отчета са изпратени и одитните доказателства към него. Докладът е изпратен и на Държавна организация " Национална сигурност " и е известена Националната следствена работа, оповестява Сметната палата.

Поради формирано досъдебно произвеждане и на съображение член 58 алинея 3 от Закона за Сметната палата, данни от одитния отчет не могат да се огласяват до приключването на наказателно произвеждане. Затова отчетът ще бъде оповестен на интернет страницата на институцията незабавно след приключването на наказателното произвеждане. 

Одитът бе предоставен на Сметната палата от 44-ото Народно заседание през март предходната година. Във връзка с това ръководителят на Народното събрание е известен, че признатият финален отчет ще бъде възложен в Народното събрание след приключването на наказателното произвеждане и едвам тогава ще има правна опция да бъде прегледан.

Докладът е изпратен също на изпълнителните шефове на " Монтажи " ЕАД и на " Държавна консолидационна компания " ЕАД за осъществяване на рекомендациите на Сметната палата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР