Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина

...
Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина
Коментари Харесай

Договорът за приятелство с Македония влиза в сила утре

Вицепремиерът по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Македония Никола Димитров ще подпишат Протокол за замяна на ратификационните документи, с които влиза в действие Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни. Церемонията ще се организира на 14 февруари в постройката на Министерския съвет.

Договорът беше подписан на 1 август 2017 година от министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев, а при започване на тази година беше утвърден от парламентите на България и Македония.

С подписването на Протокола за замяна на ратификационните документи завършва изцяло процедурата по влизането му в действие.

Документът е резултат от 18-годишните старания на няколко държавни управления.

Ето няколко съществени точки от документа:

1. Договарящите се страни ще развиват съдействието между тях в региона на европейската и евроатлантическата интеграция, ориентирано към сполучливата подготовка на Република Македония за присъединението й към Европейския съюз и НАТО.

2. Двете страни ще уголемяват и усъвършенстват транспортните връзки и връзките сред тях, в това число в границите на районните инфраструктурни планове. (С меморандума българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 година Македония, от своя страна, се ангажира да построи жп направлението Крива паланка - Деве хълм - българска граница до края на 2025 година Реализацията на плана е обвързвана с обезпечаването на финансиране за построяването на линията на македонска територия, модернизацията на съществуващото трасе София-Гюешево, както и строителството на изчезналия сектор от 2.5 км от гара Гюешево до македонска граница).

3. Организиране по взаимна договореност взаимни празнувания на общи исторически събития и персони, ориентирани към подсилване на добросъседските връзки в духа на европейските полезности.

4. Нито една от Договарящите се страни няма да подхваща, подтиква и поддържа дейности, ориентирани против другата страна, които имат вражески темперамент.

5. Нито една от Договарящите се страни няма да позволява нейната територия да бъде употребена против другата от организации и групи, които имат за цел осъществяването на подривни, сепаратистки и застрашаващи спокойствието и сигурността на другата Договаряща се страна дейности.

6. Двете Договарящи се страни нямат и няма да предявяват териториални искания една по отношение на друга.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР