Вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните

...
Вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните
Коментари Харесай

Министър Демерджиев: Оптимист съм за присъединяването към Шенген през 2023 година

Вицепремиерът по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи организира работна среща с Нотис Митарачи, министър по миграцията и убежището на Република Гърция
Обсъдихме два извънредно значими и съответни въпроса – вероятното приемане на България в Шенген и незаконната миграция. Министър Митарачи се ангажира да посредничи в диалозите сред България, Румъния и Австрия за австрийската страна да промени позицията си. Всичко, което споделихме на тази среща, ме кара да бъда оптимист, че процесът за присъединение на България към Шенген ще бъде финализиран при започване на втората половина на тази година, съобщи министър Демерджиев. Коментирахме и още една значима тематика – метода, по който би трябвало да бъдат опазвани външните граници на Европейски Съюз, по-конкретно – границата с Турция, за която сме виновни ние – България и Гърция уточни министърът. Той акцентира изразеното единно мнението за ролята на Европейска комисия, нуждата от нейната по-активна поддръжка и от взаимност на останалите страни членки по този въпрос. Ще използваме идните конгреси – на 2 февруари в София и на 24 февруари в Атина, отдадени точно на миграцията и опазването на външните граници на съюза, с цел да ангажираме вниманието на комисията и да получим доста повече взаимност в битката със оправянето с незаконната миграция. Министър Митарачи пое уговорката да посредничи в тези диалози и да отстоява позицията за подкрепяне на двете страни, както финансово, по този начин и с всички други средства и запаси, с цел да можем сполучливо да пазим границите на съюза. Единното мнение на двете страни е, че разговорът с Турция е основен за реализиране на сполучливата защита на границата. Смятаме да бъдем самобитни медиатори сред комисията и Турция, тъй че проблемите, които имаме с незаконната миграция, да бъдат позволени по допустим метод и за съюза, и за Турция, добави още вътрешният министър.

Нашата позиция по договарянията за новия пакт за миграция са известни. От една страна се нуждаем от ясна реакция за ограниченията по защита на външните граници на Европейски Съюз, от друга – от систематична взаимност на страните членки, съобщи изрично министър Митарачи. Охраната на външните граници е единственият метод да се понижат вторични миграционни потоци към Европейски Съюз и сме подготвени да подкрепим България в разискването на такива ограничения, интензивно да участваме в тяхното осъществяване. По думите му, приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство е значимо освен за Европейски Съюз, само че и в частност за Гърция, а подхванатата от гръцка страна самодейност за по-бързото решение на този въпрос е подкрепена от шведското председателство. Гръцкият министър по миграцията и убежището заяви, че към този момент е осъществил посещаване във Виена предходната седмица, където е провел среща с канцлера Карл Нехамер и с министъра на вътрешните работи Герхард Карнер, планувана е и работна среща с румънския министър на вътрешните работи. България и Румъния отговорят на всички условия за приемане и участие в Шенгенското пространство, а най-важното е че този акт ще изпрати доста мощно политическо обръщение – за единение на Европейския континент, изрично съобщи министър Митарачи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР