Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова съобщи по

...
Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова съобщи по
Коментари Харесай

Марияна Николова: Делът на сивата икономика у нас намалява

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова заяви по време на парламентарния надзор, че във всички изследвания се отбелязва наклонност на понижаване на относителния дял на недекларирания труд и сивата стопанска система в страната. Могат да бъдат маркирани данните на Международната организация на труда /МОТ/, които регистрират понижаване на размера на недекларирания труд в страната, неофициалната претовареност в България е 15,9 на 100 при приблизително ниво за Европейски Съюз - 16,3 на 100, заяви още Николова.

Тя посочи, че регистрираното понижаване на недекларирана претовареност се дължи на голям брой фактори, като уточни измежду основните - осъществяването на законодателни промени в трудовото и осигурителното законодателство. Други фактори за понижаване на този тип претовареност е междуинституционалното партньорството и положителното взаимоотношение със обществените сътрудници.

Предприемат се и дейности за справяне с недекларирания труд с трансграничен детайл, сподели вицепремиерът и уточни като образец за добра процедура за битката с незаконната претовареност подписаните съглашения с Германия, Франция, Нидерландия и Англия.

80% от автосервизите у нас са противозаконни

В годишния проект за активността на Изпълнителната организация "Главна ревизия по труда " /ГИТ/ постоянно се възнамеряват ограничения, ориентирани към битката с недекларирания труд, като главен индикатор за осъществяването е установяване на брой инспекции, които следва да бъдат ориентирани към оправянето с този проблем, сподели вицепремиерът. Планират се и осведомителни акции, ориентирани към битката с недекларирания труд, приготвя се присъединяване на ГИТ в европейската акция за заявен труд, която ще се състои напролет на 2020 година

Вицепремиерът съобщи, че от особена значимост за превъзмогването на казуса с този тип претовареност е намаляването на степента на социална приемливост към сивата стопанска система, както и усилването на доверието в обществената администрация.

Пламен Димитров: Икономиката изсветлява
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР