Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров

...
Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров
Коментари Харесай

Северна Македония иска ЕС да осигури ваксини за Западните Балкани

Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров и външният министър Буяр Османи настояха през днешния ден в Брюксел Европейският съюз по-скоро да обезпечи ваксини за страните от Западните Балкани, съобщи организация Макфакс.

В рамките на работно посещаване в Брюксел Димитров и Османи се срещнаха с еврокомисаря за ръководство на рецесии Янез Ленарчич, на който благодариха за помощта, обезпечена посредством механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, задействан скоро след експлоадирането на пандемията от ковид.

В този подтекст те акцентираха, че солидарността е основен фактор в оправянето освен със здравната, само че и със социално-икономическата рецесия, като показаха удовлетворение, че механизмите на Европейски Съюз, които преди бяха налични единствено за страните членки, към този момент могат да се употребяват и от страните от Западните Балкани.

Досега посредством механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз бяха обезпечени защитни средства и здравно съоръжение за Република Северна Македония, дарени от Чехия, Австрия, Словакия, Естония, Румъния и Германия, а Швеция изпрати медицински служащи да оказват помощ в битката с COVID-19 в Клиниката за заразни заболявания в Скопие.

Ленарчич изрази поддръжка за европейската интеграция на Република Северна Македония и даде обещание непрекъсната поддръжка от неговия екип в региона, за която дава отговор.

Работното посещаване на Димитров и Османи в Брюксел продължава със срещи с шведския външен министър Ан Линде, финландския външен министър Пека Хависто, а в коридорите на днешния Съвет " Външни работи " ще беседват и с португалския външен министър Аугущу Сантуш Силва, чиято страна е председателка на Съвета на Европейски Съюз.

Медиите в Скопие показват, че Османи и Димитров не са поискали среща с българския външен министър Екатерина Захариева, която също е в Брюксел за срещата на външните министри от Европейски Съюз.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР