Вицепремиерът по демографската и икономическа политика Марияна Николова обяви, че

...
Вицепремиерът по демографската и икономическа политика Марияна Николова обяви, че
Коментари Харесай

Марияна Николова: Работна група ще изготви визия за нова демографска политика у нас

Вицепремиерът по демографската и икономическа политика Марияна Николова разгласи, че към кабинета й е структурирала работна група, която ще изготви визия за нова демографска политика. Тя включва специалисти и учени от Българска академия на науките, както и практици и настоящите лекари от акушеро-гинекологичните лечебни заведения, изясни Николова пред NOVA.

„ Демографската политика не е проблем единствено на България, само че и на целия Европейски Съюз. Тя е хоризонтална, секторна политика и зависи от всички институции, които би трябвало да бъдат обединени и единни в процесите на взимане на решение за ограниченията, които се ползват ”, сподели тя.

Николова изясни, че могат да се вземат положителни образци за справяне с демографския проблем от Унгария. „ Правим сравнително-правен разбор на законодателството, който е в процеса на рамките на работната група и откакто специалистите си дадат заключенията, ние ще обявим и съответните резултати. Трябва да има финансови тласъци, само че те би трябвало да са действителни и измерими, съгласно опциите на страната ”, съобщи вицепремиерът.

Тя добави, че МТСП предлага разнообразни обществени ограничения, които са за подкрепяне на майките с домашни помощници. „ Най-важното обаче са детските градини и аз мисля, че те би трябвало да са безвъзмездни най-малко до 5-годишна възраст на детето и в учебните заведения да се обезпечи нужният храноден на децата ”, сподели Николова.

Тя съобщи, че 6400 лева е нереална помощ за раждане на второ дете. „ В последна сметка би трябвало да бъдат направени нужните планове и да се дадат действителни числа ”, беше безапелационна вицепремиерът.

" Надявам се след 15 юли да имаме ограничения, които да предложим за справяне с демографската рецесия ", сподели още тя.

Николова разяснява изплатените компенсации от 10 лева на три фамилии на починалите при злополуката край Своге. „ Категорично не съм съгласна с позицията на застрахователя – при съответно мнение на КФН компенсацията следва да бъде платено. След като един пасажер има билет, той изрично е застрахован и не трябва да потвърждава каквото й да е било. При вероятно завеждане на правосъден спор, делото ще бъде извоювано от потърпевшите ”, сподели тя.

Марияна Николова изясни, че новоизбраният президент на Украйа Владимир Зеленски е новаторски политик. „ Той е извънредно деятелен и най-вероятно ще бъде човек на действието, а не на приказките. Когато завърши церемонията за полагането на клетвата, президентът изиска среща с някои страни. България беше втората страна, с която изиска среща ”, добави тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР