Вицепремиерът от служебното правителство на проф. Огнян Герджиков Деница Златева

...
Вицепремиерът от служебното правителство на проф. Огнян Герджиков Деница Златева
Коментари Харесай

Деница Златева към ГЕРБ: Не прехвърляйте проблема с НДК от болната глава към здравата

Вицепремиерът от служебното държавно управление на проф. Огнян Герджиков Деница Златева отговори на обвиняванията, че е освободила от отговорност досегашния началник на НДК Мирослав Боршош.

На персоналния си профил във фейсбук тя разгласява опровергаване на изказвания, които бяха стартирани от министъра на културата Боил Банов и на министъра по европредседателството Лиляна Павлова.

" Уважаеми ръководещи, няма по какъв начин комфортно да прехвърлите казуса от болната на хубавичко глава и да се надявате, че зрелищата, които предложихте през днешния ден ще притъпят интереса към основания от вас самите проблем. Факт е, че в НДК от началото на май има голямо напрежение и процесът на акомодация на постройката за потребностите на Председателството е извънредно просрочен. Факт е също по този начин, че сведохте подготовката му до битовизми и обвинявания в корупция, вместо да се фокусирате върху политическите му измерения. Жалко! ", се споделя в позицията на някогашния вицепремиер, за който министър-председателят Бойко Борисов извънредно доста настояваше да остане в третия му кабинет само че водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не се съгласи.

Ето и цялата обява на Деница Златева:

С интерес наблюдавах чуването на отрасловите министри от ГЕРБ, които в разнообразни интервали са отговаряли за НДК.

Признавам си, бях предизвестена, че ще ми бъдат трансферирани всички вероятни грехове за трите месеца, в които, като длъжностен вицепремиер, отговарях за подготовка на Председателството и в частност, упражнявах правата на страната като притежател на НДК. Очакванията ми бяха надминати неведнъж.

Като за начало, бях упрекната в интензивно мероприятие, тъй като вместо в София, съм на съвещание на Съвета на Социнтерна в Ню Йорк (планирано преди месеци), за което публично осведомих ръководителя на комисията на 7. 7. 2017 година и заявих цялостната си подготвеност да спомагам на комисията, незабавно след завръщането ми в страната.

Разбрах също по този начин, че по мое време разноските за ремонта на НДК са нараснали стремглаво и че съм дала " позволение за подписване на спомагателни контракти за 50% от СМР и контракта за техника " (цитирам буквално министър Банов). Отново по мое време " е направено предложение от работна комисия да призная 4 млн. лева разноски, които не са по СМР ". И тези констатации от новия принципал " не се вършат политически, а в полза на истината ".

В интерес на истината съм длъжна да споделя, че за моя мандат няма утвърден нито един спомагателен разход за НДК, още по-малко е взето решение за нарастване на капитала на сдружението. В рамките на този интервал междуведомствени работни групи, основани от Томислав Дончев в частта " НДК " и от Румяна Бъчварова в частта " Сигурност " обобщиха всички спомагателни условия за ремонтните действия, обезпечаване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра на Председателството и спомагателните разноски на НДК, които бяха остойностени на 36 млн лева И на мен ми беше изпратен над 50 страници отчет, който одобрих за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017г. внесе в Министерски съвет Постановление на Министерски съвет и РМС за нарастване на капитала на НДК в размер на 28 млн.лв. Днес разбирам, че имало утвърдени от мен документи за спомагателните разноски. Очаквам отрасловия министър да ми ги даде. Друг е въпросът, за какво публичната поръчка за ремонта е предоставена въз основата на направен единствено абстрактен план и кой министър, виновен тогава за частта " Инфраструктура " на Председателството, е отказал изработването на механически план. Също по този начин е обоснован въпросът, за какво, когато публичната поръчка е била съгласувана в границите на МРГ, никой не е изразил терзания от този факт.

Другата бомба, която беше хвърлена през вчерашния ден в общественото пространство, с цел да отклони дебата от значителния въпрос какво се случва към НДК е новината, че съм одобрила ГФО за 2016 година и съм освободила от отговорност Съвета на шефовете.

Важно е да е уточня, че този акт по никакъв метод не ги освобождава от административна и наказателна отговорност. И в случай че има открити злоупотреби и нарушавания, те дават отговор пред закона и ще им бъдат наложени съответните санкции или предявени обвинявания.

В рамките на мандата ми стартира инспекция по сигнал в ДАНС за предшестващ интервал. Оказвала съм всякакво подпомагане, в това число с търсене на отчети и решения на междуведомствената работна група, които не бяха открити в формалното деловодство на Министерски съвет.

Уважаеми ръководещи,

няма по какъв начин комфортно да прехвърлите казуса от болната на хубавичко глава и да се надявате, че зрелищата, които предложихте през днешния ден ще притъпят интереса към основания от вас самите проблем. Факт е, че в НДК от началото на май има голямо напрежение и процесът на акомодация на постройката за потребностите на Председателството е извънредно просрочен. Факт е също по този начин, че сведохте подготовката му до битовизми и обвинявания в корупция, вместо да се фокусирате върху политическите му измерения. Жалко!

П.С. Благодаря ни всички, които от през вчерашния ден безусловно изричат своята поддръжка. И най-много благодаря на екипа си!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР