Вицепремиерът на Украйна и министър на реинтеграцията на неконтролираните територии

...
Вицепремиерът на Украйна и министър на реинтеграцията на неконтролираните територии
Коментари Харесай

12-часов режим на тишина в Украйна, отвориха хуманитарните коридори

Вицепремиерът на Украйна и министър на реинтеграцията на неконтролираните територии Ирина Верещук разгласи на брифинг отварянето на филантропични коридори по 6 посоки за евакуиране на мирното население, откакто Киев и Москва се споразумяха за прекъсване на огъня.

" В 5.30 часа получихме утвърждение от Руската федерация за маршрутите... Военните се съгласиха да прекратят огъня от 9 до 21 часа през днешния ден ", посочи тя.

Коридорите ще бъдат разкрити по следните посоки:

• Енергодар - Запорожие

• Суми - Полтава

• Мариупол - Запорожие

• Волноваха - Покровск

• Изюм - Лозовая (Харковска област)

• Ворзел, Буча, Бородянка, Ирпен, Гостомел - Киев

Същевременно украинският министър на енергетиката Херман Халушченко съобщи, че съветските сили принуждават личния състав на Запорожката атомна електроцентрала да запише послание, което да употребяват с пропагандистки цели.

Руските сили откриха надзор върху Запорожката АЕЦ, която е най-голяма атомна електроцентрала в Европа, откакто я нападнаха в петък. При нападението се стигна до експлоадирането на пожар на територията на централата, който предизвика опасения, че спорът в Украйна може да докара до нуклеарна злополука. Пожарът обаче беше сподавен и стана ясно, че не е имало приключване на радиация.

Халушченко съобщи, че към 500 съветски бойци и 50 единици бойна техника са вътре в централата. По думите на енергийния министър личният състав на Запорожката АЕЦ е " физически и прочувствено отпаднал ".

Международната организация за атомна сила пък изрази паника от стресовата обстановка, в която работят чиновниците на атомната електроцентрала в Чернобил и прикани за договаряния. По данни на МААЕ от две седмици личният състав на централата работи без отмора и без да бъде заменен.

Генералният шеф на организацията Рафаел Мариано Гроси уточни, че контактът със системите за следене на защитните ограничения, конфигурирани в Чернобилската АЕЦ, е бил загубен.

" Много съм угрижен за комплицираната и стресова обстановка, в която се намира личният състав на Чернобилската АЕЦ и евентуалния риск за нуклеарната сигурност ", съобщи Граси.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР