Вицепремиерът на Сърбия и министър на търговията Расим Ляич заяви,

...
Вицепремиерът на Сърбия и министър на търговията Расим Ляич заяви,
Коментари Харесай

300 млн. евро били загубите за сръбската икономика от новите мита на Косово

Вицепремиерът на Сърбия и министър на търговията Расим Ляич съобщи, че загубите за сръбската стопанска система вследствие въведените от Косово 100% мита възлизат на 300 милиона евро.

В тях не са калкулирани съпътстващите загуби на производители и превозвачи, оповестява РИА Новости.

През ноември 2018 година Косово вкара облагане със 100% мита за всички създадени от Сърбия артикули.

За 9 месеца в Косово са доставени за 298 евро по-малко сръбски артикули. Ежедневните загуби се пресмятат на 1,78 милиона евро.

Министърът акцентира, че съпътстващите загуби са доста по-големи. Транспортните компании, които доставят стоките в Косово и тези, които обезпечават логистиката, или са без работа, или са принудени да търсят други посоки. От загубите са ощетени и доста сръбски производители и снабдители.

Голяма част от всички 2,6 хиляди дребни и междинни предприятия са се сблъскали с проблеми, свързани с тяхното оцеляване. Отделно стои въпросът за сърбите в Северно Косово, които са принудени да купуват артикули с друго произвеждане или да се доставят със сръбски артикули по различни пътища. Това води в допълнение до увеличение на разноските им.

В резултат на митническите промени главните артикули в Косово са поскъпнали приблизително с 5%, да вземем за пример хлебната пшеница. Допълнително са се нараснали и разноските на производителите, които до наскоро са получавали до 65% от суровините от Сърбия.

Министър Ляич акцентира, че митата са се трансформирали в тематика на предварителните избори в Косово и всички политически сили ще я експлоатират, с цел да получат повече гласове. До сформирането на ново държавно управление не може да се чака смяна в режима на импорт от Сърбия, по тази причина ще се чакат бъдещите решения на новото държавно управление.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР