Вицепремиерът на Косово, отговарящ за европейската интеграция и диалога -

...
Вицепремиерът на Косово, отговарящ за европейската интеграция и диалога -
Коментари Харесай

Осуетен е сръбско-руски план за подпалване на граничен пункт между Косово и Сърбия

Вицепремиерът на Косово, отговарящ за европейската интеграция и разговора - Бесник Бислими, заяви, че на извършения митинг на сръбските екстремисти на границата с Косово е бил налице сръбско-руски проект за подпалване на граничния пункт Ярине, само че Белград се отказал от осъществяването му.

В обява на страницата си във Facebook Бислими твърди, че разбор на косовските институции за сигурност демонстрира, че " същинският създател " на митинга на сръбско-косовската граница е бил съветският президент Владимир Путин.

Според първия косовски договарящ в разговора със Сърбия, проектът на сръбско-руските служби за предизвикателство на огромен случай е бил осуетен от косовските механизми за сигурност в съдействие със западните съдружници, на първо място Съединени американски щати.

" Независимо, че сръбската полиция се появи, с цел да спре хулиганите да подпалят Ярине, това не е нищо друго с изключение на акт на оттегляне от страна на сръбската страна, откакто са видели, че сходно нещо би ги провалило. Този проект беше предотвратен от институциите на Република Косово (особено механизмите за сигурност), в съдействие със западните сътрудници (предимно американците), написа Бислими.

Той сподели, че " тъкмо както Сърбия има Русия и Китай като съдружници, Косово има Запада и Съединените щати ".

" Те съставляват експанзията, ние представляваме свободата ", написа Бислими.

На 18 декември от сръбската страна на границата, на пункт Ярине, се организира протестен протест на сръбски екстремисти, за който се твърди, че е проведен от съветската формация " Вагнер ", в поддръжка на косовските сърби, които блокираха пътищата в тази област за 10 дни. От митинга бяха оповестени видеа и фотоси на маскирани хора, въоръжени с Калашников.

Косовските институции и посолствата на Съединени американски щати и няколко западни страни приканиха за унищожаване на барикадите, а министър председателят на Косово Албин Курти съобщи, че няма да им разреши да останат дълго време. Курти сподели, че за премахването на барикадите управляващите са в непрекъснат контакт с мироопазващата задача на НАТО в Косово КФОР, която изиска " още малко време ", преди да предприеме нужните дейности за унищожаване на блокадите в тази част на страната. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР