Вицепремиерът Марияна Николова заяви пред , че не приема поста

...
Вицепремиерът Марияна Николова заяви пред , че не приема поста
Коментари Харесай

Вицепремиерът Марияна Николова: Ще предложа промени за киберпрестъпленията

Вицепремиерът Марияна Николова съобщи пред, че не приема поста на ръководител на Съвета по киберсигурност като капан.
 
„ Не смятам, че в страната може да се дефинира някакъв бранш като „ парещ картоф “, добави тя.
 
„ Функциите на ръководителя на Съвета по киберсигурност са управителни. Що се отнася до механически и осведомителни пълномощия, аз в границите на администрацията, в която съм работила, съм прекосявала разнообразни образования, в това число владея и квалификацията ITcard. Съветът се състои от 18 ръководители на значими ведомства в страната, като тук влизат силовите ведомства – Министерство на вътрешните работи, МО, ДАНС, Министерство на външните работи, МТИТС, както и основни ръководители на разследващите служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде избран с декрет “, изясни тя.
 
Николова уточни, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност.
 
„ Това е орган, който е координационен. Съветът ще би трябвало да приготви Стратегията по киберсигурност и откакто бъде избран националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще стартираме работа по Стратегията “, посочи вицепремиерът.-->
 
Николова разгласи, че към този момент е образувана междуведомствена група в Министерството на правораздаването във връзка с кибер рекета.
 
„ След като Съветът стартира работа, аз персонално ще предложа промени в Наказателния кодекс, защото смятам, че глобите са извънредно занижени. Наказанията, които се плануват са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер би трябвало да знае, че ще го грози глоба от най-високо равнище. Той може да получи и доживотна възбрана да посещава страни членки на Европейски Съюз ”, добави тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР