Вицепремиерът Марияна Николова, която пое и поста министър на туризма

...
Вицепремиерът Марияна Николова, която пое и поста министър на туризма
Коментари Харесай

Новият министър на туризма призова българите да изберат родното Черноморие

Вицепремиерът Марияна Николова, която пое и поста министър на туризма при измененията в кабинета " Борисов 3 ", прикани българите да изберат черноморските ни курорти за отмора през това лято, тъй като оферират положителни и безвредни хотели и прелестни плажни линии.

" Приоритет в изискванията на пандемия е да подтикваме българите да почиват в страната, без значение дали на море, на планина или в СПА курортите. По този метод ще подпомогнем българската стопанска система и ще компенсираме отлива на непознати туристи ", съобщи вицепремиерът Николова по време на срещата си с управленията на морските курорти " Албена ", " Св. Константин и Елена " и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Изпълнителният шеф на " Албена " АД Красимир Станев показа протичането на летния сезон в комплекса. По думите му месец юли е по-добре спрямо юни, а през август и септември се чака добър и естествен сезон. Като цяло тази година ще бъде по-слаба спрямо 2019 година и към 25% от хотелите в комплекса изобщо няма да отворят. Основните туристи през този сезон са най-вече българи, румънци и германци.

Красимир Станев сложи казуса, че към момента не е стартирала програмата за подпомагането на чартърите с задгранични туристи. Държавата пое ангажимент да субсидира с 35 евро идването на всеки посетител.

От " Албена " АД са удовлетворени от икономическата мярка за запазването на работните места 60/40, която за туризма става 80/20, само че съгласно тях би трябвало да бъде удължена и доразвита. Според Станев е нужна мощна и нападателна реклама на България в Европа за сезон 2021 и по тази причина упорства да се възстановят туристическите представителства на страната в чужбина.

Същите проблеми на срещата сложи още Елена Косева, изпълнителен шеф на " Св. Св. Константин и Елена " АД.

Вицепремиерът Николова се ангажира бързо да бъде довършена мярката за подпомагането на чартърите. Според нея субсидирането на полетите ще увеличи интереса на непознатите туроператори към България, които ще могат да оферират по-добри предложения за страната в Западна Европа.

" Изключително значимо е тази мярка да подкрепи също така лято и идния зимен сезон, само че и сезоните през 2021 и 2022 година, с цел да се възвърне напълно най-засегнатият бранш ", разяснява вицепремиерът.

Тя подчертава, че България може да предложи извънредно разнородни форми на туризъм. Затова би трябвало да се развиват още екологичният, СПА, балнеоложкият, културно-историческият, селският, винен, вело туризъм и други

Марияна Николова беседва за капацитета на СПА туризма при срещата си със Сийка Кацарова, ръководител на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Министерството на туризма ще работи в тясно съдействие с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм за подготовката на стратегиите за балнеология и СПА у нас на немските туристи.

Германската асоциация на здравно-осигурителните каси включи страната ни към листата с страни, в които признава даването на медицински амбулаторни услуги. Очаква се през есента в балнео и спа курортите в България да дойдат немски туристи, на които процедурите ще се заплащат от здравните им застраховки.

Сийка Кацарова изясни,че стартира информирането на жителите в Германия за тази опция, което би трябвало да става благодарение на страната и насочването на средства са реклама. Елена Косева от " Св. Св. Константин и Елена " АД разгласи, че чакат през октомври първите немски туристи в границите на новия план.

Вицепремиерът Марияна Николова акцентира, че програмата ще даде подтик за превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация. По този метод ще се развият СПА курортите Сандански, Велинград, Хисаря, Поморие, Вършец, Девин и други

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР