Вицепремиерът Марияна Николова © Велко Ангелов Още един скучен августовски

...
Вицепремиерът Марияна Николова © Велко Ангелов Още един скучен августовски
Коментари Харесай

Вечерни новини: Идея за 15 години затвор за хакерство, глобата за пробива в НАП ще е за милиони

Вицепремиерът Марияна Николова

© Велко Ангелов Още един отегчителен августовски ден, в който новините носеха отзвуци от минали събития. В България институция се готви да санкции Национална агенция за приходите за позволения огромен теч на персонални данни след хакерска офанзива. В Италия търсят решение на политическия безпорядък, в който изпадна страната. А Доналд Тръмп блесна с поредна детинска постъпка.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Останалите значими събития през днешния ден в три фрази

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вицепремиерът Марияна Николова, която през вчерашния ден бе назначена за началник на Съвета за киберсигурност, ще предложи компютърните закононарушения да се санкционират с от 5 до 15 години затвор, както и доста по-високи санкции , стана ясно от нейно изявление. Според нея наказванията сега са прекомерно леки – сред 2 и 8 години затвор, и българското законодателство би трябвало да се синхронизира с европейското, което е по-строго. Николова поема ресора след тежката офанзива против Национална агенция за приходите, а на рецензиите, че няма знания да управлява съвета, който ще има задача да създаде държавната тактика по киберсигурност, тя отговори, че предходна разнообразни образования и има ITcard (сертификат за базова компютърна грамотност).

Междувременно стана ясно, че Национална агенция за приходите ще бъде санкционирана с милиони от Комисията за отбрана на персоналните данни поради случая с хакерската офанзива и изтеклите данни на над 5 млн. българи. Новината идва от ръководителя на КЗЛД Венцислав Караджов, който съобщи пред " Дневник ", че точната сума ще стане ясна на следващия ден, а оптималната глоба за сходно нарушаване е 20 млн. лева Реално санкцията ще се реалокира от едно бюджетно ведомство в друго, само че рискът е тя да се употребява за основа при следващи дребни нарушавания, само че от страна на частни компании.

Президентът Румен Радев сменя началника на НСО генерал-майор Данчо Дяков, който е изискал да бъде освободен " по персонални аргументи ", като през днешния ден и държавното управление даде единодушие. Дяков зае поста през март 2018 година, като преди този момент бе консултант на президента по военната сигурност. Към момента няма публична информация кой ще заеме овакантения пост.

Предсрочни избори, помирение и ново държавно управление сред " Лига " и " Пет звезди " или нов кабинет на различно болшинство от вида " всички (без Берлускони) дружно против Салвини ". Това съгласно анализатори са вариантите пред президента на Италия Серджо Матарела, който през днешния ден и на следващия ден организира съвещания по вероятните решения, откакто министър председателят Джузепе Конте разгласи оставка през вчерашния ден. Политическата рецесия е провокирана от вицепремиера и водач на крайнодясната " Лига " Матео Салвини, който е в спор с съдружните си сътрудници " Пет звезди " и желае предварителни избори с вяра да завоюва болшинство за нов кабинет.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Централните банкери ще разискват ограничения за битка със забавянето на световната стопанска система

Водещите централни банкери се събират на лятната си среща в Джаксън Хоул, Уайоминг, в опит да намерят позволение на два казуса. С единия - инфлацията, се борят несполучливо - макар спадащите лихви, в някои случаи под нулата, централните банки в развитите стопански системи към момента не могат да изпълнят своите инфлационни цели. Другият проблем е нов: комерсиалното напрежение стартира да тежи на растежа, даже в Съединени американски щати.

Годишната конференция се трансформира във значимо събитие, което се следи от политици и вложители. Внимателно ще бъде слушан ръководителят на Фед Джером Пауъл, който ще приказва в петък. Същото важи и за представянето на президента на ЕЦБ Марио Драги.

АБСУРД НА ДЕНЯ

Обиден, че Дания не желае да продаде Гренландия, Тръмп отсрочи визитата си в Копенхаген

" Дания е доста специфична страна с невероятни хора, само че въз основа на коментара на премиера, че тя не демонстрира интерес към разискване на продажбата на Гренландия, аз ще отложа нашата среща, планувана за след две седмици ", написа Тръмп в Twitter. В неделя американският президент удостовери интереса си Съединени американски щати да купят самостоятелната територия от Кралство Дания, като съобщи, че от стратегическа позиция тя е забавна. Премиерът на Гренландия Ким Килсен и датската премиерка Мете Фредериксен обаче бяха безапелационни, че това е парадокс и че островът не е за обмен. Днес Фредериксен разяснява, че е " озадачена и сюрпризирана " от решението на Тръмп.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Рекорден брой пожари в амазонските гори

[Reuters]
Рекорден брой пожари е регистриран в амазонските гори тази година. Това демонстрират данните на бразилския народен институт за галактически проучвания (Inpe). Според института тази година е регистриран 84% растеж на пожарите по отношение на 2018 година, като общият брой към този момент надвишава 74 хиляди Продължителните пожари провокираха нова доза неодобрение против бразилския президент Болсонаро, защото под неговото ръководство обезлесяването на горите доближи връхна точка. Сега природозащитници упрекват президента, че предизвиква земеделците и дърводобивните компании да разчистят земята, оповестява BBC.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР