Вицепремиерът и военен министър разкри, че в армията са правени

...
Вицепремиерът и военен министър разкри, че в армията са правени
Коментари Харесай

Каракачанов разкри срамни далавери в армията: Кубинки за 255 лв.

Вицепремиерът и боен министър разкри, че в армията са правени далавери, като да вземем за пример закупуването на кубинки по 255 лева чифта.

" С парите за българския боец не би трябвало да се заиграва. Ясно е, че до момента е имало корупционни схеми, от които някой се е възползвал. Това е било за сметка на българските мъже и дами, които пазят страната ни. Имало е да вземем за пример пазаруване на обувки за 255 лева Години наред се провалят публичните поръчки за храна. Това се назовава мародерство и не би трябвало да се разрешава в нито едно отношение ", съобщи вицепремиерът по Българска национална телевизия.

Според него на всички места, даже в естествени магазини, може да се намерят и по-евтини и по-добри обувки от закумените на галактическа цена.

Военният министър разкри още, че армията продавала остарели муниции за 5-8 на 100 от цената им, а след това някой ги излъсквал и ги продавал 15 пъти по-скъпо. Каракачанов отхвърли да назове с имена виновниците за тези корупционни схеми.

По думите му " в някои съединения в армията има 25% недокомплект ", като най-тежко е ситуацията в сухопътни войски.

" Искам в идващия бюджет да бъдат контрактувани по-високи заплати, тъй като сега те са извънредно ниски. 608 лева е главната заплата. Не желая да превивам ръцете на никой, нарастването е въпрос на диалози, само че ще продължим да настояваме за това ", отсече военният министър.

Той разяснява и поръчката за закупуване на нов изтребител за българската войска. " Още предходната година Народното събрание гласоподава за нужните средства за два от типовете въоръжени сили, а точно за закупуване на нов изтребител и мултифункционален патрулен транспортен съд за Военноморските сили ", сподели Каракачанов.

" Сухопътните войски не бяха включени в това решение на Народното събрание, не бяха планувани средства за тях. Моята концепция е да се включи и планът за сухопътните войски, който планува средства и за тях. И трите типа въоръжени сили да се движат по едно и също време. Една от грешките, която се е правила до момента, е да се даде приоритет на една от типовете въоръжени сили. Не можем да разделяме българските военнослужещи на подобен принцип ", безапелационен бе вицепремиерът.

Той изясни, че това предложение е внесъл в Министерския съвет предходната седмица - да се включи и плана на сухопътни войски за нова бронирана машина и трите плана да се движат дружно. И добави, че с цел да не се натоварва бюджетът, министерството му е предложило капиталовите планове да се раздължен във времето.

" Както сподели министър председателят, парите са малко, а потребностите са доста. България е нужно да контракти тези условия, които са оптимално преференциални за българския поданик и българския бюджет. Но в това време плановете не би трябвало да се забавят ", уточни той.

" Модернизацията на българската войска, въпреки и разтеглена до 10 години, е 3,5 милиарда лева Нормално да има бистрота за това по какъв начин са взети решенията, по какъв начин са правени класациите, по какъв начин са оценени техническите параметри на офертите. Аз съм разпоредил инспекция на инспектората на поръчката за изтребителя ", сподели Каракачанов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР