Вицепремиерът и военен министър призова висшите военни да не позволяват

...
Вицепремиерът и военен министър призова висшите военни да не позволяват
Коментари Харесай

Каракачанов предупреди военните да не позволяват да бъдат използвани за политически цели

Вицепремиерът и боен министър прикани висшите военни да не разрешават " политиката да се бърка в проблемите на армията и тя да бъде употребена за политически цели ”.

" Не съм си разрешил в тези 2 години и 9 месеца и няма да си го разреша, до момента в който съм министър на защитата, да замесвам политиката в активността на армията. Имам апел и към всички вас да не позволявате политиката да се бърка в проблемите на армията и армията да бъде употребена за политически цели ", сподели Каракачанов при откриването на Годишната конференция на началника на защитата военачалник Андрей Боцев.

Той не посочи какво постанова предизвестието му към военните, които по закон са деполитизирани.

Очаква се в четвъртък пред офицерите да приказва и президентът и висш главнокомандващ Румен Радев, който преди ден прикани към национално обединяване против държавното управление на Бойко Борисов. Преди да бъде определен за държавен глава Радев бе пълководец на Военновъздушните сили и се употребява с висок престиж и поддръжка в армията.

" Като политик и общественик, аз съм тук да послужвам на българската нация да чуя какво мисли военното управление са положението на Българската войска. Моята задача е да пазя ползите и потребностите на Българската войска, в това число убеждавайки Народното събрание и държавното управление за нужните качества, с които би трябвало да увеличим опциите на Българската войска ", добави Каракачанов.

Иначе в откритата част на конференцията той не сподели нищо, което военните да не са чували към този момент десетки пъти.

Според Каракачанов " без значение че наклонността на отлив на военнослужещи все още е към този момент прекратена, към момента следва доста работа, с цел да се подсигуряват постоянни резултати ".

Според МО напускащите армията към този момент са по-малко от постъпващите, само че и в този момент незаетите места за военни са над 5000 и с тези темпове кадровата рецесия няма да бъде решена още десетилетия.

" Затова в центъра на напъните остава повишението на престижа и привлекателността на военната специалност, като за трета поредна година се усилват приходите на хората в системата ", изясни Каракачанов.

Като главен приоритет той уточни и модернизацията. По думите му придобиването на новите изтребители F-16 е " най-значителният пробив в превъоръжаването в последните десетилетия ".

България закупи от Съединени американски щати и " Локхийд Мартин " осем изтребители F-16 Block 70 за 2.1 милиарда лв..

" Тази година би трябвало да стартира реализирането и на другите два основни плана - за бронираните машини и за корабите. Трите огромни плана са единствено едно положително начало, възнамеряват се и други вложения в модернизацията на въоръжените сили и работа по други предпочитани планове ", означи Каракачанов.

Каракачанов твърди, че тази година ще бъдат подписани и другите два огромни контракта от модернизацията – за придобиването на два нови патрулни кораба и бронирани машини, които са на обща стойност към 2.4 милиарда лв..

Военният министър разяснява, че е належащо армията ни да има повече качества, с цел да извършва както конституционните си отговорности, по този начин и уговорките ни към груповата защита на НАТО. /mediapool.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР