Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов продължава да поставя под

...
Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов продължава да поставя под
Коментари Харесай

Каракачанов намери още проблеми в сделката за F-16

Вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов продължава да слага под подозрение договорката за закупуването на американски изтребители F-16, като акцентира нови и нови проблеми с нея. След като предходната седмица съобщи, че част от предложенията в ценово отношение не са приемливи, през вчерашния ден пред Нова телевизия Каракачанов непосредствено разгласи, че желаната от Съединени американски щати цена е " по-висока от предстоящото, и то безпричинно по-висока ".

”Когато ви кажат, че нещо коства 5 лв., а то действително коства 3 лв., обикновено е да кажеш: ”Момчета, няма логичност, от кое място идва тази цена? На пазара всеки се пробва да завоюва ”, коментира Каракачанов. За съпоставяне той използва чаша в телевизионното студио на Нова телевизия. Каракачанов въпреки всичко разгласи, че договарянията не престават и че се прави опит да се смъкна цената по някои от съставените елементи на възможната договорка.

Той категорично натърти, че при диалозите не става въпрос да се понижат качествата на изтребителите за сметка на понижаване на цената.  " Не става въпрос за рязане на качества, да вземем за пример да се смъкват ракетите... Тук не става въпрос за това, което приказва президентът, че желаеме да понижим цената за сметка на качествата на самолета, т.е. да му отрежем ракетите, въоръжението, навигация и така нататък Ние приказваме за комплекта от качества, които един аероплан би трябвало да има ", изясни министърът.

За образец от кое място може да се смъква цената Каракачанов уточни езиковото образование на пилотите. " Пилотите, които ще изпратим, са минали през езикови курсове, минали са през образование в Съединени американски щати. Има ли смисъл още веднъж да заплаща страната за едно езиково образование, което значително ще бъде официално ”, попита той. Според него имало " сходни такива нюанси, пера в плана за контракт, който се създава " и те трябвало да  " бъдат изпилени, тъй като е ненужно да бъде плащано от българския поданик ”.

Голям проблем пред контракта със Съединени американски щати е и непрекъснатата американска практика при покупка на тяхно въоръжение наложително да се заплаща цялата сума. Българските правила обаче предвиждат разсрочено заплащане. Ако се стигне до заплащане вкупом, то сигурно биха се сложили под подозрение и другите редом движени планове за рационализация на армията - производството на два кораба и закупуването на 150 бронирани машини за Сухопътните войски. 

КОНТЕКСТ

Кабинетът твърдеше, че през юни - най-късно юли договорката за изтребители може да мине през българския парламент. В момента обаче това наподобява мъчно осъществимо. Само преди няколко седмици Борисов позволи опцията да договаря персонално с американския президент Доналд Тръмп. Срещу избора на американските самолети пък твърдо са президентът Румен Радев и Българска социалистическа партия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР