Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов иска българите, преминали доброволно

...
Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов иска българите, преминали доброволно
Коментари Харесай

Миналите доброволна казарма ще получават с предимство държавна работа

Вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов желае българите, минали непринудено казарма, да получават преимущество при постъпване на държавна работа или при кандидатстване в университет.

Каракачанов стартира тази седмица концепцията си за доброволна казарма сред 6-9 месеца, само че до този миг не е показал планове какъв брой ще коства това на бюджета и какъв резултат ще има за професионалната войска, която ще би трябвало да обезпечи образованието на хора, на които няма да може да разчита дълготрайно.

" Личното ми предложение е тези жители, които предпочетат да изгубят част от персоналното си време, 6 или 9 месеца, с цел да служат на страната си, да получат военни благоприятни условия, с цел да могат да я пазят, да се употребяват с избрани преимущества при постъпване на работа. Тези жители да получат преимущества и при кандидатстване в държавни висши образователни заведения “, сподели Каракачанов.

Той заяви, че сега се създава законопроект, който да регламентира всички въпроси на така наречен доброволна работа.

Каракачанов разяснява и упоритостта си да вкара съществено военно образование в учебните заведения.

" Ако бъдем реалисти и приказваме напълно искрено, считам, че от тази година военното образование в учебните заведения може да стартира пробно в тези градове, в които имаме военни учебни заведения или огромни гарнизони, и може да се обезпечат нужните квалифицирани преподаватели ", уточни Каракачанов.

По думите му тази година това е допустимо във Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив, които дават отговор и на двете условия.

" От идната година е напълно допустимо и да се стартира в цялата просветителна система “, добави Каракачанов.

Връщането на наложителната наборна военна работа бе едно от главните предизборни обещания на " патриотите ", което обаче не се употребява с поддръжката на ГЕРБ. За това Каракачанов залага на сходна реторика.

По-рано тази седмица той сподели, че би трябвало да се мисли и за наборна войска, като съгласно него е подобаваща швейцарската система. Там младежите минават през 260 дни образование, преди да навършат 34 години.

Периодът е разграничен на главно образование, което трае сред 18 и 21 седмици, след което следват годишни опреснителни образования по 19 дни. Висшите офицери би трябвало да служат общо 600 дни и може да завършат този курс на образование, до момента в който навършат 50 години.

Връщането на наложителната военна работа под каквато и да е форма ще изисква обилни финансови и организационни запаси. Освен това ще би трябвало да се премисли отначало целият бранш на защитата.

Наборната казарма беше анулирана през 2008 година, като в последните години на съществуването си тя се бе трансформирала в същинска мъка както за бойците, по този начин и за Министерството на защитата.

МО нямаше опция да обезпечи навременното влизане на всички подлежащи на военна работа. Това докара до неуместната обстановка да се търсят връзки за влизане, а не за скатаване от казармата, защото избрани държавни позиции в бранша за сигурност изискваха отблъскване на военната работа.

" Късметлиите " да се доредят до работа пък не получаваха качествена военна подготовка поради неналичието на средства за боеприпаси, военна техника и други За сметка на това прекарваха по-голямата част от службата си в даването на дежурства, главно по опазването голямото армейско имущество, останало от времето на соца.

Така наборните бойци излизаха от казармата без базови умения и с чувството, че са изгубили няколко месеца от живота си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР