Вицепремиерът и външен министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс заяви

...
Вицепремиерът и външен министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс заяви
Коментари Харесай

Уинстън Питърс: Мюсюлманите в Нова Зеландия могат да се чувстват сигурни

Вицепремиерът и външен министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс съобщи през днешния ден в Истанбул, че мюсюлманите в неговата страна са в сигурна среда, съобщи организация Франс прес.

Питърс е в Турция за съвещанието в Истанбул през днешния ден на Организацията за ислямско съдействие /ОИС/. Срещата бе свикана във връзка със стрелбата на 15 март в Крайстчърч, при която бяха убити 50 души и 50 бяха ранени, напомня Българска телеграфна агенция.

" Да създадем по този начин, че мюсюлманските общности да се усещат сигурни, е наш приоритет ", увери Питърс при откриването на съвещанието.

" Полицията подсигурява отбраната на всяка джамия, с цел да могат хората да се молят умерено ", добави той.

Министърът предложения сътрудниците си от мюсюлманския свят да дойдат в Нова Зеландия идващия петък, с цел да вземат участие в " национално възпоменание " за 50-те жертви на убийството.

" Събрахме се през днешния ден, с цел да изпратим мощно обръщение към света ", съобщи на собствен ред турският външен министър Мевлют Чавушоглу, чиято страна ръководи ОИС.

Той поздрави реакцията на новозеландските управляващи след всеобщото ликвидиране, отбелязвайки, че тя би трябвало да служи за образец за политиците в страните, където се развива ислямофобия.

" Тук сме през днешния ден, с цел да покажем, че сме единни против актовете на ислямофобия по света ", добави той.

Питърс увери, че нападателят против джамиите в Крайстчърч ще прекара останалата част от живота си в единична килия, съобщи ТАСС. Министърът още веднъж акцентира, че Нова Зеландия е страна, която придава изключително значение на свободата на вероизповеданията. " Нападението против джамия е нахлуване против всички нас ", сподели той.

Генералният секретар на ОИС съобщи, че е належащо да се каже на всички международни водачи, че тероризмът няма национална, религиозна и расова принадлежност. " Ако не се противопоставим на радикализма и враждата против мюсюлманите, закононарушенията на ислямофобска основа няма да спрат ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР