Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, председателят на Народното събрание

...
Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, председателят на Народното събрание
Коментари Харесай

Мария Габриел: С координирани действия връщаме българите от Израел

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков и зам. ръководителите Филиз Хюсменова и Никола Минчев, посрещнаха на летище София 92 българи и 1 хърватин, които се прибраха от Израел през вчерашния ден, към 18 часа, с държавния аероплан. В самолета дружно със сънародниците ни пътува министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков. На държавния ВИП бяха и зам. министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова, гл.комисар Димитър Кангалджиев, зам.главен секретар на Министерство на вътрешните работи и ст.комисар Любомир Николов, шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.

„ Благодаря на сънародниците ни за търпението и се веселя, че съумяха да се приберат безвредно в България от Израел благодарение на специфичния филантропичен полет, проведен от българското държавно управление “, сподели на брифинг на летището вицепремиерът Габриел.

" Грижа за сънародниците ни и координирани действия- това бе движещата мощ на организацията на днешния полет “, разяснява вицепремиерът Габриел.

Тя посочи, че от през вчерашния ден по нейно предписание е задействан ексклузивен щаб в Министерство на външните работи за идентифициране и реализиране на контакт с намиращите се в Израел българи, които се нуждаят от подпомагане.

„ Към момента няма данни за потърпевши българи, а с посланика на България в Израел, Славена Гергова, сме в непрекъсната връзка. Използвам случая да благодаря на министър Георги Гвоздейков, посланика на България в Израел, Славена Гергова и екипа на посолството ни в Тел Авив. Благодаря и на ситуационния център към Министерство на външните работи и неговия шеф Таня Димитрова за обезпечаването на безвредното напредване на сънародниците ни до летището и цялостната ангажираност “, сподели Мария Габриел.

Вицепремиерът е провела към този момент диалог с външния министър на Израел, Ели Коен, и е изразила солидарността на България с Израел.

Габриел акцентира, че не престават напъните за оказване на подпомагане на българите, които към момента са в Израел и са изразили предпочитание за помощ. Тя заяви, че са подхванати нужните организационни старания за реализиране на втори полет още тази нощ, като за него са се декларирали повече от 80 българи.

Министър Гвоздейков изясни, че има подготвеност държавният „ Еърбъс “ да извърши втори полет до Израел. „ Преди минути получихме позволение за осъществяване на полета за Тел Авив “, уточни транспортният министър. Георги Гвоздейков акцентира, че с помощта на положителния синхрон сред институциите България е първата страна, която извежда свои жители в проведена задача. „ Има декларирано предпочитание и от други страни членки да превозим техни жители, тъй че при опция ще създадем и това “, сподели министър Гвоздейков.

Посолството ни в Тел Авив е отворило две телефонни линии за незабавни случаи:

+ 972 54 764 0089

+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на [email protected], както и на Ситуационния център в Министерство на външните работи на

имейл: [email protected]

тел: +359 2 948 24 04

+359 2 971 38 56
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР