Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева потвърди, че Надежда Нейнски

...
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева потвърди, че Надежда Нейнски
Коментари Харесай

Нейнски е номинирана за генерален секретар на ЧИС

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева удостовери, че Надежда Нейнски е българската кандидатура за поста Генерален секретар на организацията Черноморско икономическо съдействие (ЧИС), като посочи, че наличието на петима доста мощни претенденти е доказателство за значимостта й за останалите държави-членки. Нейнски е дипломат в Турция, чийто мандат изтича.

Захариева сподели още, че България поддържа и ще продължи да предизвиква по-нататъшното развиване на взаимоотношението сред Европейския съюз и организацията за Черноморско икономическо съдействие (ЧИС), ориентирано към подсилване на сигурността и устойчивото развиване на по-широкия Черноморски район. Изказването на министъра бе по време на 42-рата среща на Съвета на министрите на външните работи на страните - членки на ЧИС, която се организира във видеоконферентен формат

Екатерина Захариева уточни самодейния метод на румънското ротационно председателство на ЧИС, което макар пандемията от Ковид-19, е съумяло да резервира високо равнище на успеваемост на работата на организацията.

По време на изявлението си външният министър акцентира, че България приветства присъединението на Република Северна Македония към ЧИС и напомни, че то стана действителност по време на българското председателство на организацията през 2019 година

ЧИС е районна интернационална икономическа организация. Първоначално е инициирана през 1992 година от Турция, като през 1999 година получава статут на пълноправна интернационална организация. Седалището на организацията се намира в Истанбул. В момента страни членки са Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. Сред страните наблюдаващи в ЧИС са седем страни членки на Европейски Съюз, както и Съединени американски щати, Египет, Тунис и други, а измежду партньорските организации е Европейската комисия.

ЧИС има и профилирани органи, като Парламентарната асамблея на ЧИС, Черноморската банка за търговия и развиване, Международния център за черноморски проучвания и Бизнес съвета на ЧИС.

Сред главните правила и полезности на организацията могат да се откроят положителното ръководство и прозрачността.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР