Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е разговаряла по телефона

...
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е разговаряла по телефона
Коментари Харесай

Захариева и Чавущоглу обсъдиха напрежението в Източното Средиземноморие

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е разговаряла по телефона с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу, заяви Иван Димов - медиен консултант на първия ни посланик. Разговорът е бил по искане на турския външен министър, с цел да осведоми Захариева за позицията на Турция по настоящите районни въпроси, оповестиха за БНР от Министерство на външните работи. В профила на турското външно министерство в Twitter се оповестява, че съществена тематика на диалозите е било напрежението в Източното Средиземноморие.
Чавушоглу е разговарял през днешния ден и с външните министри на Естония, Финландия, Унгария и Литва, както и с висшият представител по външна политика на Европейския съюз Жозеп Борел. Дипломатическата интензивност идва директно преди утрешната изключителна среща на европейските външни министри, на която ще бъде разисквано и източното Средиземноморие.
Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че разногласието сред Гърция и Турция за газови изследвания в Източното Средиземноморие може да бъде решен единствено посредством разговор. Днес Ердоган има диалози с немския канцлер Ангела Меркел и с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел директно преди утрешната изключителна среща на европейските външни министри, на която ще бъде разисквано напрежението сред Атина и Анкара. На фона на дипломатическите совалки Франция ускори военното си наличие в Източното средиземноморие за взаимни учения с Гърция. 
Дългогодишното напрежение сред Турция и Гърция ескалира, откакто в понеделник Анкара възобнови сондажите в региона на гръцкия остров Кастелоризо, който в Турция е прочут като Мейс. Турция изпрати за газови изследвания кораба Оруч Рейс дружно с военноморски плавателни съдове и принуди Гърция да отговори с разполагането на собствен транспортен съд в региона, който да следи дейностите на турците. На среща на провинциалните водачи на ръководещата Партия на справедливостта и развиването, Ердоган изиска разговор и акцентира, че Турция не търси завършения или усилване на напрежение.
„ Да имаш искания за континентален шелф за остров Мейс, който е на 2 километра от нашия бряг и знаете ли на какъв брой от гръцкия? - на 580, е лишено от всевъзможен разсъдък. Един остров от 10 квадратни километра да има 40 000 квадратни километра континентален шелф е както смешно, по този начин и безпричинно съгласно интернационалното право. Призовавам Гърция за следващ път да почита турските права и закони. “
На фона на това изявление Франция изпрати два изтребителя Рафал и военноморската фрегата Лафайет в източното Средиземноморие за взаимни гръцко-френски учения край крайбрежията на остров Крит. „ Еманюел Макрон е същински другар на Гърция и гневен бранител на европейските полезности и интернационалното право “, написа в Twitter гръцкият министър председател Мицотакис. Франция към този момент се разгласи за наказания против Турция поради газовите изследвания в Средиземноморието. Освен гръцко-турския спор, причина за опълчването сред Париж и Анкара е и спорът в Либия, където двете страни поддържат разнообразни страни и се упрекват взаимно в нарушение на оръжейното ембарго.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР