Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова Съветът

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова Съветът
Коментари Харесай

Захариева призова за решение на Съвета на ЕС за зелените коридори

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прикани Съветът на Европейски Съюз да вземе решение по отношение на рекомендацията на Европейската комисия за зелени транспортни коридори.

"Като външна граница на Европейски Съюз България първа почувства провокациите пред това да има бързо напредване и на транспортните артикули, и на жителите до територията на България “. Това сподели Захариева на взаимен брифинг с унгарския външен министър Петер Сиярто. Тя напомни, че към този момент са оповестени рекомендациите на Европейска комисия за зелените транспортни коридори.

"Бих призовала, в случай че не се извършват, да има освен връзка, само че и решение на Съвета за това ", безапелационна беше Захариева.

"Съгласихме се, че би трябвало повече европейска помощ и съгласуваност сред страните по този въпрос. На европейско равнище би трябвало да осигурим тези директни коридори, които ние осигуряваме на стоките и европейските жители, с цел да стигнат до домовете си “, сподели Петер Сиярто.

Той уточни, че Унгария подсигурява безпроблемно прекосяване на стоките и дава опция на българските и румънските жители, искащи да се приберат вкъщи от западните страни, да го създадат.

"След консултацията ни въведохме предписание за прекосяване на границата от 21 ч. до 5 ч. от Австрия и до момента в който Румъния пропуща български жители, сме подготвени да осигурим този кулоар “, означи унгарският външен министър.

Захариева уточни, че България прави всичко допустимо, тъй че да не се стигне до блокиране на стоките, които минават от Европа към Турция и назад.

"Работим с премиера и всички способени министри, тъй че да създадем предложение, което е изпратено към този момент на нашите турски сътрудници, с цел да възстановяваме и облекчим обстановката на границата сред България и Турция. Много е значимо да имаме доставка, изключително на храни и медицински произведения. Много е значимо да запазим стопанската система си работеща и в тази рецесия “, акцентира вицепремиерът.

Двамата външни министри оповестиха, че са разискали ограниченията за облекчение на стопанските системи и на уязвимите браншове, както и ограниченията, които държавните управления на България и Унгария подхващат за гарантиране на безвредното прибиране на туристи - жители на двете страни, които са на разнообразни места по света.

"Имаме опция да приберем девет маджарски жители от Делхи тази седмица ", заяви Захариева, като добави, че се работи за превозване на група от 82 жители, над 30 от които са българи.

Петер Сиярто съобщи, че друга тематика на единодушие сред Унгария и България е миграцията.

„ Тя получава още по-голямо значение сега, тъй като всеобщото незаконно прекосяване на талази от мигранти към този момент не е единствено риск за културата и сигурността, само че и здравен риск. Непроверени миграционни талази в този интервал на болест с ковид са невиждан риск за Европа “, посочи той.

„ Искам да изразя признателност и почитание към българското държавно управление, което постоянно е защитавало границата на Европейски Съюз, както и ние “, сподели унгарският външен министър.

Той уточни още, че би трябвало да се реализира сделка с Турция, тъй като в противоположен случай натискът върху тази граница на Европа ще бъде нетърпим.

„ Разбираме, че съгласно Европейски Съюз сме платили повече на турците, в сравнение с те споделят, само че виждаме от числата на Европейски Съюз, че не сме платили 6 милиарда евро. Затова би трябвало или да сключим ново съглашение или да стигнем до единодушие в границите на актуалното “, сподели Сиярто.

"Българите и унгарците се бореха доста за разширението на Европейски Съюз и оня ден постигнахме доста значим триумф – за започването на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания ", установи унгарският външен министър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР