Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева,

...
Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева,
Коментари Харесай

Екатерина Захариева разговаря с президента, премиера и външния министър на Гърция

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, която е на посещаване в Атина, беседва с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, с премиера Кириакос Мицотакис и с външния министър Никос Дендиас, заяви АНА-МПА.

На срещата си със Захариева президентът Сакеларопулу се е спряла на отличните връзки сред Гърция и България, както и на напъните за оправянето с пандемията от новия ковид и за последователно отваряне на туризма от двете страни.

Сакеларопулу е споделила още, че добросъседските връзки, които би трябвало да съществуват в района, се смущават от непрекъснатите провокативни дейности на Турция, като издаването на навигационно известие Навтекс, което включва гръцки морски пространства, както и превръщането на "Света София " в Истанбул в джамия. Президентът на Гърция е декларирала, че страната й чака практическа проява на взаимност от сътрудниците си в Европейски Съюз и, несъмнено, от другарска България.

От своя страна Захариева е подчертала, че Гърция и България са образец за добросъседство и за другарски връзки в днешна Европа. Също по този начин тя е изтъкнала смисъла на Гърция за България като туристическа дестинация и е изразила вяра за скорошно намаляване на санитарните ограничавания. Захариева се е съгласила със Сакеларопулу, че едностранните дейности от турска страна не способстват за спокойствието в района, оповестява АНА-МПА.

Българският външен министър е повторила поканата на президента Румен Радев към президента Катерина Сакеларопулу да направи публично посещаване в България.

Според източници в гръцкото държавно управление Захариева и гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис са разискали развиването на пандемията от новия ковид в Гърция и България, режима на прекосяването на границата и процесите в Източното Средиземноморие. Мицотакис е отбелязал, че визитата на българския външен министър удостоверява мощните връзки сред двете страни.

След срещите си с президента и премиера, Екатерина Захариева беседва и с гръцкия си сътрудник Никос Дендиас. За резултатите от диалога си двамата външни министри ще дадат конференция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР