Вицепремиерът и министър на външните работи министър Екатерина Захариева определи

...
Вицепремиерът и министър на външните работи министър Екатерина Захариева определи
Коментари Харесай

Захариева не би останала е експертен кабинет без Бойко Борисов

Вицепремиерът и министър на външните работи министър Екатерина Захариева дефинира дебатите по вота на съмнение към кабинета като най-вялите, на които е участвала. Според нея от Българска социалистическа партия са се пробвали да трансферират неуспехите си за проваления избор върху Движение за права и свободи.

Захариева е на мнение, че виновното решение е да има постоянни избори, а не предварителни, което не значи, че не би трябвало държавното управление да се вслуша в протестиращите.

"Най-лесно е да подадем оставка, правили сме го два пъти. Но по-отговорно е да останем и да се подготвим добре за шанса, който ни дава Европейският съвет да се преборим с пандемията. Преодоляният избор на съмнение подейства консолидиращо ", акцентира вицепремиерът пред БиТиВи.

"Ние се вслушваме в хората и в рецензиите им. Едно държавно управление в никакъв случай не би трябвало да бъде прекомерно умерено, тъй като значи, че има слаби политици. Имаме съдружно съглашение - да се събере съдружният съвет и да реши какви ще са измененията в държавното управление. Моите сътрудници са подали оставка, само че тя не е призната. Нека да мине съдружният съвет, само че аз не съм виждала взаимозависимост на тримата министри от Движение за права и свободи ", добави Захариева по отношение на оставките на финансовия министър Владислав Горанов, министъра на на стопанската система Емил Караниколов и министъра на вътрешните работи Младен Маринов, които министър председателят Бойко Борисов изиска предходната седмица.

Според нея Горанов е постигнал исторически триумф, а не би трябвало да се уволняват сполучливи хора.

"Бойко Борисов споделя, че чува хората, това е неговото обръщение. Всеки един министър е подготвен когато и да е да напусне позицията си. Не си мислете, че със зъби и нокти сме се вкопчили във властта. В момента най-хубавото решение за ГЕРБ е да подаде оставка, само че и най-безотговорното ", добави Захариева.

Тя счита, че министър председателят с право е забранил на правосъдния министър Данаил Кирилов да разгласява във Facebook. "Не мога да дам оценка на Данаил Кирилов, само че обществените му появи са извънредно неуместни ", уточни външният министър.

"Най-лошото е да остане държавното управление без водач. Няма да ставам министър председател и няма да остана в експертен кабинет. Най-малко вероятният вид е кабинет без Бойко Борисов ", безапелационна е Захариева.

По мотив рецензиите на президента Румен Радев към ръководството, тя означи, че "той си знае кой стои зад него ". И добави, че не всеки път е съгласна с външнополитическата ориентировка на президента, припомняйки "отпора " му за пазаруването на самолети на българската войска. "Това не е просто аероплан, а машини, които би трябвало да са съвместими с другите страна ", сподели още вицепремиерът.

"Заставам с две ръце зад писмото на американското посолство, което се разгласи за демокрацията. Херо Мустафа няколко пъти акцентира, че писмото на посолството не е ориентирано против кабинета. Не сме бананова република, която се нуждае от поддръжка на една или друга страна ", посочи Екатерина Захариева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР