Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие
Коментари Харесай

Мария Габриел участва в среща на външните министри на ЕС в Киев

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе присъединяване в неофициалната среща на външните министри на Европейски Съюз, която се организира в Киев.

Това е първа среща във формат външни министри на всички 27 страни членки, която се организира отвън Европейски Съюз. Като “историческа ” и израз на " взаимност " с Украйна я дефинира висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. " Бъдещето на Украйна е в Европейски Съюз ", добави той.

„ Днес, в Киев, с външните министри на Европейски Съюз показваме продължаващата ни поддръжка за Украйна. Благодаря на домакините - президента на Украйна Володимир Зеленски и министъра на външните работи Дмитро Кулеба, и на висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел за самодейността срещата да бъде извършена в Украйна “, съобщи българският вицепремиер и външен министър Мария Габриел.

„ Солидарността и единството на европейското семейство не са даденост, а се отстояват в сложни моменти. Подкрепяйки суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, България поддържа правилата и полезностите за народна власт, независимост, почитание “, сподели още Мария Габриел.

В изявлението си на форума тя акцентира на военната помощ за Украйна в сходство с решенията на Народното събрание на Република България, присъединяване на България в задачата на Европейски Съюз за даване на помощ на Украйна EUMAM, взаимната декларация на Г-7 в поддръжка на Украйна и подписването ѝ от България. Габриел акцентира и стратегическата значимост на Черно море и поддържането на сигурността и стабилността в района.

Преди началото на срещата вицепремиерът взе участие в церемонията по полагане на венци пред " Стената в памет на починалите за Украйна ".

Източник: Министерство на външните работи

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР