Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в
Коментари Харесай

Мария Габриел: Свободата, мирът и стабилността не са даденост, а трябва да се защитават всеки ден

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в срещата на министрите на външните работи на съдружниците в НАТО. Акцент на срещата, която се организира на 3 и 4 април в Брюксел, бе формалната Церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от основаването на НАТО, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

" Присъединяването към НАТО за България бе освен стратегическа външнополитическа цел, само че и идея. Членството в НАТО е присъединение към полезностите на демокрацията, свободата и мира. То е и ангажимент – за принос към груповата сигурност и шерване на опит. Присъединяването към Алианса е и ентусиазъм за няколко генерации българи и тласък за реализиране на значими промени ", съобщи Мария Габриел.

В рамките на церемонията бяха маркирани и годишнините на страните, включили се към Алианса, през последните три кръга на разширение - Полша, Унгария и Чехия през 1999г.; България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения през 2004г.; Албания и Хърватия през 2009г.

" Свободата, мирът и стабилността не са даденост, а би трябвало да бъдат защитавани всеки ден. Благодаря на всички представители на държавни управления, на военните сили и на гражданското общество за приноса за това България да бъде член на Алианса. Благодаря, че останахме обединени. Заедно сме по-силни. Заедно сме НАТО ", заключи Мария Габриел.

Срещата на външните министри бе разграничена на три сесии за диспути по основни за Алианса тематики. Първата сесия бе ориентирана към даване на главните политически насоки по целите за срещата на върха на НАТО във Вашингтон през 2024 година В рамките на втората сесия се организира значима среща на Съвета НАТО-Украйна (СНУ), разгласен по време на Срещата на върха във Вилнюс. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба показа настояща информация за протичащото се в страната и показа това, от което има нужда Украйна. Третата сесия сложи акцент върху съдействието с сътрудниците от Индийско-тихоокеанския район (Австралия, Нова Зеландия, Република Корея и Япония).

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР