Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за
Коментари Харесай

Екатерина Захариева ще участва в Съвет „Външни работи“ и Съвет „Общи въпроси“ в Люксембург

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отпътува за Люксембург, където на 17 и 18 юни ще води българската делегация за присъединяване в Съвет „ Външни работи “ (СВнР) и Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ).

На 17 юни министрите на външните работи на Европейския съюз ще дебатират настоящи световни въпроси, ще се състои и полемика по Глобалната тактика на Европейски Съюз, три години след нейното начало. В дебата ще се включат и министрите на защитата на страните от Европейски Съюз. Ще бъде разисквано и възстановяване на Общата външна политика и политиката за сигурност предвид на геополитическите провокации пред Европейски Съюз. Накрая се планува полемика по обстановката в Судан.

Външните министри ще проведат неофициална полемика по Близкия изток с йорданския си сътрудник Айман Сафади в границите на работен обяд, а след края на СВнР ще се организира Съвет за асоцииране ЕС-Йордания. Съпредседателите Федерика Могерини и Айман Сафади ще подпишат рамково съглашение по отношение на присъединяване на Йордания в интервенциите на Европейски Съюз по ръководство на рецесии.

На 18 юни Съветът “Общи въпроси “ ще стартира с ориентационен спор по идната Многогодишна финансова рамка. СОВ ще приготви също съвещанието на Европейския съвет на 20-21 юни с разискване на план за изводи.

Министрите ще обсъдят и показания на 29 май от Европейската комисия годишен отчет по разширението на Европейски Съюз. България ще работи за изводи, с които да се приготви решение за започване на договаряния за участие с Албания и Република Северна Македония. В същото време България акцентира хоризонталното значение на добросъседските връзки и районното съдействие, които следва да бъдат оценени в целия интервал на предприсъединителния развой. От изключително значение в този развой за България ще бъде цялостното осъществяване на буквата и духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония по метод, който да подсигурява неговата необратимост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР