Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за
Коментари Харесай

София изпраща Захариева на спорна среща за Близкия изток

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отпътува за Варшава, където на 14 февруари ще взе участие в министерска среща за мир и сигурност в Близкия изток, оповестиха от Министерство на външните работи. Срещата ще бъде взаимно управлявана от министъра на външните работи на Полша Яцек Чапутович и от държавния секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпейо.

Участниците ще открият полемиките с оценка на обстановката и на интернационалните старания в Близкия изток, преди да обсъдят редица тематики, измежду които бежанските потоци в района и филантропичните провокации, написа в формалното известие.

Какъв е смисълът на срещата

Официално конференцията във Варшава е отдадена на мира и сигурността в Близкия Изток. Поканени са към 80 страни, в това число Израел. Ще вземат участие вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс и израелският министър председател Бенямин Нетаняху. Техеран не е поканен.

Мнозина към този момент дефинираха проведената от Съединени американски щати и Полша среща като антииранска, като задачата е да бъде изолиран Иран. По тази причина се чака доста министри на западноевропейски страни да пропуснат избраната като противоречива конференция на 13 и 14 февруари. Според Техеран тя е ориентирана против иранското държавно управление. Представители на американската администрация обаче отхвърлят това да е по този начин.

Правителството на Съединени американски щати упреква Техеран, че води политика на дестабилизиране на Близкия изток и финансиране на тероризма. Във връзка с това организациите припомнят, че през месец май предходната година американският президент Доналд Тръмп взе едностранно решение за евакуиране на страната от нуклеарното съглашение с Иран и за наново налагане на наказания против страната. Европа се опълчи на този ход и построява механизъм за заобикаляне на американските стопански наказания против Иран.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини към този момент анулира присъединяване си, базирайки се на проблеми с графика си. Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че няма да взе участие в конференцията. Страната ще бъде показана от Нилс Анен, върховен чиновник на външното министерство, заяви говорителка на ведомството. Русия няма да изпрати собствен представител, сподели полското държавно управление.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР