Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за ...

София изпраща Захариева на спорна среща за Близкия изток.


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Варшава, където на 14 февруари ще участва в министерска среща за мир и сигурност в Близкия изток, съобщиха от МВнР. Срещата ще бъде съвместно председателствана от министъра на външните работи на Полша Яцек Чапутович и от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпейо.

Участниците ще открият дискусиите с оценка на ситуацията и на международните усилия в Близкия изток, преди да обсъдят редица теми, сред които бежанските потоци в региона и хуманитарните предизвикателства, пише в официалното съобщение.

Какъв е смисълът на срещата

Официално конференцията във Варшава е посветена на мира и сигурността в Близкия Изток. Поканени са около 80 страни, включително Израел. Ще участват вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и израелският премиер Бенямин Нетаняху. Техеран не е поканен.

Мнозина вече определиха организираната от САЩ и Полша среща като антииранска, като целта е да бъде изолиран Иран.  По тази причина се очаква много министри на западноевропейски страни да пропуснат определената като спорна конференция на 13 и 14 февруари. Според Техеран тя е насочена срещу иранското правителство. Представители на американската администрация обаче отричат това да е така.

Правителството на САЩ обвинява Техеран, че води политика на дестабилизиране на Близкия изток и финансиране на тероризма. Във връзка с това агенциите напомнят, че през месец май миналата година американският президент Доналд Тръмп взе едностранно решение за изтегляне на страната от ядреното споразумение с Иран и за повторно налагане на санкции срещу страната. Европа се противопостави на този ход и изгражда механизъм за заобикаляне на американските икономически санкции срещу Иран.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини вече отмени участието си, позовавайки се на проблеми с графика си. Германският министър на външните работи Хайко Маас съобщи, че няма да участва в конференцията. Страната ще бъде представена от Нилс Анен, висш служител на външното министерство, съобщи говорителка на ведомството. Русия няма да изпрати свой представител, каза полското правителство.

Източник: dir.bg