Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на
Коментари Харесай

Захариева и Никола Димитров ще бъдат домакини на срещата на външните министри от Берлинския процес

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отпътува на двудневно посещаване в Скопие, където дружно със служебния външен министър на Република Северна Македония Никола Димитров ще бъдат домакини на Срещата на министрите на външните работи от Берлинския развой за Западните Балкани на 10 март, оповестяват от Министерство на външните работи.

Това е първото събитие в границите на взаимното председателство на България и Република Северна Македония през 2020 година на Берлинския развой за Западните Балкани.

Днес Екатерина Захариева ще насочи одобрение към участниците в съпътстващия министерската среща конгрес на неправителствени организации, проведен от Института за народна власт „ Граждански общества “ – Скопие, в партньорство със Софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Форумът е под надпис „ Стимулиране на стратегическата автономност. Приносът на Западните Балкани за споделено европейско бъдеще ”. На 10 март в границите на форума Екатерина Захариева ще бъде панелист в полемика на тематика „ Свързаност, икономическа конвергенция и околна среда “.

Срещата на министрите на външните работи ще стартира на 10 март с работен обяд, на който ще бъдат разисквани бъдещите вероятности в районното съдействие и Берлинския развой. Следобед министрите ще дискутират европейската вероятност на Западните Балкани. По-късно Екатерина Захариева, Никола Димитров и министърът на външните работи на Германия Хайко Маас ще дадат конференция.

В рамките на визитата си, на 9 март в Скопие Екатерина Захариева ще даде помощ по линия на формалната помощ за развиване на България за потребностите на македонското опазване на здравето - 14 компютърни конфигурации и принтери за съоръжение на пунктове за имунизация в Република Северна Македония, както и здравна инсталация за ранна диагностика на белодробно заболяване. В церемонията ще вземат участие още служебните министри на външните работи и на опазването на здравето на Република Северна Македония. На 10 март Екатерина Захариева и служебните министри на външните работи, на опазването на здравето и на околната среда и пространственото обмисляне на Република Северна Македония ще засадят дървета в учебното заведение „ Братя Миладинови “ в Скопие по план за запазване на околната среда, финансиран също по линия на българската публична помощ за развиване.

Берлинският развой е политико-дипломатическа самодейност, стартирана през 2014 година от немския канцлер Ангела Меркел. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания, и страни членки на Европейски Съюз - Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Полша, Хърватия и Словения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР