Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева замина на

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева замина на
Коментари Харесай

Екатерина Захариева замина на посещение в Москва

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отпътува на посещаване в Москва по покана на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

На 21 октомври 2019 година Екатерина Захариева и водената от нея делегация ще имат диалози с министъра на външните работи Сергей Лавров.

По-късно денем външният ни министър ще се срещне и с българската общественост в Москва.

Посещението на Екатерина Захариева е първото на външен министър на България в Москва от 2011 година насам. Тази година България и Русия означават 140 година от определяне на двустранни дипломатически връзки.

Русия е един от главните външнотърговски сътрудници на България и една от главните страни за входящ туризъм у нас. 511 000 съветски туристи са посетили страната ни през 2018 година, което подрежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. По данни на съветската страна към 300 000 съветски жители имат недвижими парцели у нас. Консулската ни работа в Москва годишно издава към 200 000 визи, което е към половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

За 2018 година двустранният стокообмен с Русия възлиза на 4,144 милиарда $ като е маркиран спад от 4,1 на 100 спрямо миналата година. На Русия се падат 5,8 на 100 от общия външнотърговски продан на България. Русия е и главен снабдител на страната ни на петрол, природен газ и нуклеарно гориво, както и главен сътрудник в модернизацията на АЕЦ „ Козлодуй “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР