Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева замина на

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева замина на
Коментари Харесай

Екатерина Захариева замина за Москва, утре се среща с Лавров

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отпътува на посещаване в Москва по покана на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, заяви пресцентърът на външно министерство. Двамата външни министри ще беседват на следващия ден.

Планирана е и среща с българската общественост в Москва. Посещението на Екатерина Захариева е първото на външен министър на България в Москва от 2011 година насам. Тази година България и Русия означават 140 година от определяне на двустранни дипломатически връзки.

В петък Захариева заяви в изявление за ТАСС, че следващата година на посещаване в България е поканен съветският президент Владимир Путин. Датите на визитата обаче още не се известни.

Посещението на Захариева идва на фона на спор с Русия във връзка галерия, отдадена на 9 септември и след интервенция на спецслужбите, при която беше арестуван ръководителят на съдружие " Русофили " по обвиняване в шпионаж.

Русия е един от главните външнотърговски сътрудници на България и една от главните страни за входящ туризъм у нас. 511 000 съветски туристи са посетили страната през 2018 година, което подрежда Русия на 6-о място по брой туристи в България.

По данни на съветската страна към 300 000 съветски жители имат недвижими парцели у нас. Консулската ни работа в Москва годишно издава към 200 000 визи, което е към половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

За 2018 година двустранният стокообмен с Русия е 4.144 милиарда $ като е маркиран спад от 4.1 на 100 спрямо миналата година. На Русия се падат 5.8 на 100 от общия външнотърговски продан на България.

Русия е и главен снабдител на България на петрол, природен газ и нуклеарно гориво, както и главен сътрудник в модернизацията на АЕЦ " Козлодуй ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР