Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще открие

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще открие
Коментари Харесай

Екатерина Захариева ще открие изложбата Дипломация и изкуство в галерия Академия

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще открие на 19 септември 2019 година в Националната художествена академия галерия, отдадена на 140-годишнината на Министерство на външните работи. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. В експозицията под наслов "Дипломация и изкуство " са включени 22 картини от сбирката на министерството.

Сред творбите са произведения на Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Пенчо Балкански, Дечко Узунов, Димитър Казаков, Димитър Киров, Светлин Русев, "пътували " из дипломатическите ни представителства в Европа. В сбирката може да бъде забелязана и картината на Иван Кирков "Париж ", която украсява кабинета на министъра на външните работи.

140-годишната историята на дипломатическата институция е разказана и посредством архивни фотографии на постройките, в които през годините се е помещавало Министерството на външните работи. Представени са сгради на български задгранични задачи, както и художниците, работили за тяхното оформление.

Акцент в изложбата е историята на първите ордени след 1878 година – измежду експонатите са укази на Княз Александър Първи за награждаване с медал "Св. Александър ", най-високия медал на Третото българско царство – "Св. Равноапостоли Кирил и Методий ", с който е почетен и Иван Вазов. Изложени са и две модерни български оценки за награждаване на задгранични дипломати и държавници за развиването на двустранните връзки – "Мадарски конник " и "Орденът на Розата ".

В експозицията могат да се видят още плановете на български художници за дизайна на българските банкноти и монети, поръчвани от Българска национална банка през годините.

Художествената сбирка на Министерството на външните работи наброява над 3000 творби и е една от най-оригиналните художествени сбирки, благосъстоятелност на българските държавни институции. Художествените произведения са отделяни от фондовете на българските художествени галерии, избирани са от общи изложения или са дарявани от създателите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР