Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна
Коментари Харесай

Захариева пред германския външен министър: Турция не трябва да бъде оставена сама

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Берлин с Хайко Маас, министъра на външните работи на Федерална република Германия, с ръководителя на Комисията по въпросите на Европейския съюз в немския Бундестаг Гунтер Крихбаум, и взе участие в полемика със 75 жители от Германия, Франция и Полша, отдадена на бъдещето на Европейския съюз.

Захариева е на двудневно работно посещаване във Федерална Република Германия по покана на своя немски сътрудник.

Първите дипломати на България и Германия разискаха необятен кръг въпроси от двустранния дневен ред, както и всички горещи въпроси в районен и международен проект - Сирия и мигрантския напън по външните граници на Европейски Съюз, бюджета на Европейски Съюз, ограниченията за отбрана от ковид.

На срещата бе подчертана цялостната поддръжка от страна на Германия за преодоляване на мигрантския напън по външните граници на Европейски Съюз - българската и гръцката. Ключов фактор за решение на напрежението е прекъсването на огъня в Идлиб, както и спазването на съглашението сред Европейски Съюз и Турция.

“Споразумението би трябвало да се извършва и от двете страни, само че не може да бъде оставена Турция или която и да е друга страна сама да понася отговорност за над 4 милиона мигранти”, акцентира Захариева, представена от Министерство на външните работи.

В интерес на бъдещото възобновяване на Сирия е нейните прогонени жители да бъдат допустимо най-близо до границите на родината си, с цел да вземат участие в нейното възобновяване.

Министрите Захариева и Маас разискаха ограниченията в своите страни за преодоляване на ковид и факторите, довели до презапасяването с редица хранителни и хигиенични артикули, каквото се следи тук-там и в двете страни.

Двустранните връзки сред България и Федерална Република Германия, от чието определяне се навършиха 140 години, се развиват добре като търговията бележи растеж от 3% през 2019 година, достигайки рекордните 8,51 милиарда евро, сочат последните данни на Германската федерална статистическа работа.

За трета поредна година българският експорт изпреварва вноса от Германия. Изключително висока оценка за опазването на външната граница на Европейски Съюз даде на България ръководителят на Комисията по въпросите на Европейския съюз в немския Бундестаг Гунтер Крихбаум, който също беседва с министър Захариева.

По отношение на мигрантската рецесия София и Берлин споделят една и съща позиция - ние би трябвало да подкрепим опазването на външните граници и в същото време да се погрижим за бежанците в Турция - да се построи инфраструктура за тях: учебни заведения, детски градини лечебни заведения, посочи Крихбаум. Двамата разискаха още разпространяването на ковид, бюджета на Европейски Съюз и други настоящи въпроси от европейския дневен ред.

Заедно с министър Хайко Маас и зам.-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас в Берлин Екатерина Захариева взе участие в конференцията „ 2020: Съвместно образуване на бъдещето на Европа “.

Тя бе проведена от Министерството на външните работи на Федерална Република Германия и фондация „ Бертелсман “. Заедно със 75 жители от Германия, Франция и Полша министрите и еврокомисарят дискутираха въпроси, значими за бъдещето на Европа:

европейските полезности, споровете сред поколенията, навлизането на цифровите технологии във всекидневието, глобализацията, потребността от разговор сред жителите и политиците, Брекзит, обезпечаването на повече благоприятни условия за развиване на младежите като разискаха съответни оферти, които жителите от трите страни бяха дефинирали в работни полемики.

“Гражданите желаят от нас, политиците, да се вслушваме в тях по-често. За страдание близо 50 на 100 от европейските жители считат, че техният глас не се чува.

Съгласна съм с предложенията на жителите, че хората се нуждаят от информация какво работят европейските институции, само че на “човешки език”, а не на “бюрократичен брюкселски”. Грешка на политиците е постоянно за упрекваме Брюксел и Европа за неуспехите си, а ние в действителност присъстваме в Брюксел, ние сме Европейският съюз”, посочи Екатерина Захариева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР