Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна
Коментари Харесай

Захариева приветства решението Казахстан да открие посолство в София

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Казахстан Мухтар Тлеуберди. Двамата разговаряха в Мадрид в границите на 14-тото съвещание на министрите на външните работи на Форума „ Азия-Европа “ (АСЕМ).

“Срещата ни се организира през днешния ден, когато Казахстан отбелязва националния си празник - Денят на независимостта. Приемете моите поздравления. Казахстан е обичаен сътрудник на България в Централна Азия. Приветстваме решението на вашето държавно управление да открие посолство в София ”, сподели Захариева.

“Днес нашият дипломат в София връчи акредитивните си писма. С наслаждение ще посетя вашата страна следващата година в отговор на вашата покана. Имаме девет плана на двустранни съглашения, които може да подпишем в София ”, сподели министър Тлеуберди.

Захариева показа опциите за съдействие сред бизнеса на двете страни. Тя предложения министъра на стопанската система на Казахстан да посети дружно с бизнесделегация София за идващото съвещание на взаимната междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо съдействие.

Това е първа среща сред двамата министри, защото Мухтар Тлеуберди е назначен за министър на външните работи на Казахстан на 18 септември 2019 година Захариева се е срещала няколко пъти с неговия предходник Кайрат Абдрахманов, който е посещавал страната на като студент.

По данни на българската страна, двустранният стокообмен през 2018 година е за близо 35 млн. щатски $ и бележи спад с 19% спрямо 2017 година Външнотърговският баланс през 2017 година и 2018 година е позитивен за нашата страна. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР