Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна
Коментари Харесай

Захариева се срещна с първата жена външен министър на Судан

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с първия посланик на Судан госпожа Асма Абдала в границите на 74-ата сесия на Общото заседание на Организацията на Обединените народи (ООН) в Ню Йорк, съобшиха от пресцентъра на Външно.

Г-жа Абдала е първата жена външен министър на Судан в новото държавно управление, което ще управлява страната след преход от 30-годишното ръководства на президента Омар Башир.

“Поздравления за образуването на държавно управление. Вече давате положителен образец с първите сполучливи стъпки към преходно ръководство. Надяваме се да рестартираме отличните ни двустранни връзки ”, сподели министър Захариева.

“Благодаря за вашата оценка. Искаме да изградим нов Судан с нова политика ”, съобщи министър Абдала.

През 2016 година комерсиалният стокообмен със Судан е възлизал на 3,56 млн.щ.д. Дейността на Смесената комисия за икономическо и научно-техническо съдействие сред двете страни на процедура е прекъсната.

По данни на Суданско-българското сдружение, в нашата страна са получили висшето си обучение към 3 000 судански жители, които може да бъдат мост сред нашите две страни, посочи министър Захариева и предложи да се подписа двустранно съглашение за образование на судански студенти.

Познавам доста мои сънародници, приключили в България, и ще оценим високо, в случай че още веднъж започнете да приемате наши студенти, сподели министър Абдала.

Съживяването на стопанската система на третата по величина страна в Африка, опустошена от корупция, наказания и властническо ръководство на президента Башир, ще бъде огромното предизвикателство за държавното управление, което наследява опустошен банков бранш, годишна инфлация над 40% и дефицит на всички артикули от първа нужда - от гориво до брашно и банкноти - обстановка, която през декември провокира размириците, които в последна сметка смъкнаха Башир.

В края на срещата Захариева приветства суданския сътрудник в мощния тим на дамите външни министри и поздрави напъните на новото държавно управление на Судан да притегли повече дами в ръководството на страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР