Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна
Коментари Харесай

Екатерина Захариева се срещна с президента и премиера на Грузия

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с президента и премиера на Грузия в границите на работно си посещаване в Батуми. По време на визитата Захариева взе участие в интернационална конференция, отдадена на 10-годишнината на Източното партньорство.

На срещата си с президента на Грузия Саломе Зурабишвили българският първи посланик посочи обичайно положителните двустранни връзки сред страните ни и акцентира, че България е един от най-активните поддръжници на европейската и евроатлантическата вероятност на Грузия.

Министър Захариева открои достиженията на Грузия в голям брой области и показа, че чака Европейският съюз да прави оценка всяка страна съгласно личните заслуги съгласно правилото ''Повече за повече''– повече промени и осъществяване на изискванията на споразуменията за асоцииране против повече ангажираност и интеграция от страна на Европейски Съюз. България пое ангажимент да бъде мощен глас в поддръжка на Грузия при определянето на рамката на бъдещите връзки след 2020 година, в това число посредством тясно взаимоотношение сред дипломатическите задачи на двете страни към Европейски Съюз в Брюксел.

В рамките на визитата си министър Захариева се срещна и с министър-председателя Мамука Бахтадзе. Обсъдени бяха опциите за двустранно съдействие, като домакинът осведоми за осъщественото по трите плана, които бяха контрактувани с българския министър председател при визитата на Бахтадзе в България през април т.г. - създаване на нов дигитален кулоар сред България и Грузия; полагане на кабел за транспорт на електрическа енергия по дъното на Черно море; увеличение на броя на фериботите, свързващи двете страни. Министър Захариева показа, че й е лишило 16 часа да стигне от София до Батуми, което постанова Европейски Съюз да оказва помощ за развиването на транспортната инфраструктура на Грузия. Премиерът Бахтадзе показа, че се работи по разкриване на директна самолетна линия сред София и Тбилиси през есента на 2020 година

Двамата събеседници се сплотиха към значимостта от потребление на стратегическото географско местонахождение на двете страни за построяването на транспортна и енергийна съгласуваност сред Европа и Азия. Мамука Бахтадзе благодари за поддръжката на България за европейския път на страната му, а министър Захариева увери, че Грузия може да разчита и в бъдеще на нашата помощ.

Вицепремиерът Захариева беседва и с ръководителя на Комисията по външна политика и на Групата за другарство с България в грузинския парламент Софиа Кацарава. Акцент в диалога бяха двустранните връзки и европейската вероятност на Грузия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР